Šport

Odbojkarji danes s Finsko, košarkaji z Avstralijo za četrtfinale

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se bo po sredini zmagi na evropskem prvenstvu nad Ukrajino danes pomerila s Finsko, košarkarje pa na svetovnem prvenstvu čaka pomemben obračun z Avstralijo.

“Ne pričakujemo lahkega dela”

“Uspešno smo opravili prvo nalogo, predvsem rezultatsko, v igri pa so bile rezerve. Nismo še v pravi formi, vendar pričakujemo, da bomo iz tekme v tekmo rasli. Na nobeni tekmi pa ne pričakujemo lahkega dela, tudi proti Finski ne,” je na realnih tleh slovenski bloker Jan Kozamernik.

Slovenski in finski odbojkarji so se na EP že srečevali. Nazadnje leta 2019 v Ljubljani, ko so bili uspešnejši Slovenci, pred tem so bili 2011 na Dunaju in 2013 v Herningu boljši Finci. Skupni rezultat v medsebojnih dvobojih je 3:3, Skandinavci so dobili prve tri, Slovenci pa zadnje tri, dvakrat so bili boljši tudi v svetovni ligi.

“Finci niso več, kar so bili. Pomladili so ekipo, vse se vrti okrog njihovega izvrstnega podajalca. Vsekakor so nevarni, a če bomo pravi, bomo zmagali,” napoveduje libero Jani Kovačič. Finski odbojkarji kolajn z velikih tekmovanj še nimajo, najbližje so bili leta 2007 v Rusiji, ko so zasedli četrto mesto. Tekma se bo začela ob 16:30 s prenosom na TV Slovenija 2.

Košarkaše za četrtfinale SP čaka neugodna Avstralija

Slovenski košarkarji imajo prvo priložnost za uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva, Avstralci pa zadnjo možnost, da se prebijejo do Manile, kjer se bodo delile medalje in olimpijske vozovnice.

Avstralci so ob gostiteljih Francozih edini, ki že imajo zagotovljeno mesto v Parizu 2024, saj so ne glede na rezultat dvoboja s Slovenijo najvišjeuvrščena reprezentanca iz Oceanije na tem SP. Hkrati so na Okinavi v slabšem položaju kot Slovenci, saj so v prvem delu izgubili tekmo z Nemčijo.

Čeprav ima Slovenija v nedeljo ob 13.10 še tekmo z Nemčijo, so slovenski košarkarji odločeni, da si že danes zagotovijo pot na Filipine oziroma med osem najboljših reprezentanc.

Kapetan Luka Dončić je dan pred tekmo povedal, da dvoboj z Avstralci, ki so Slovenijo nazadnje premagali v obračunu za bron na OI v Tokiu, zagotovo ne bo lahek, bo pa pokazatelj, česa je Slovenija zmožna na SP. Prvi zvezdnik prvenstva in tudi vodilni strelec tekmovanja (povprečje 30 točk) po prvem delu hkrati verjame, da je Slovenija sposobna premagati tako Avstralijo kot Nemčijo.

Malo verjetno je, da bo lahko selektor Aleksander Sekulić na tekmi, ki se bo začela ob 14.10 (neposredni prenos na Šport TV 1), računal na Jako Blažiča, ki še vedno čuti posledice padca gruzijskega igralca nanj. Ostali člani #mojtim so pripravljeni na boj.

STA
OZS

Sorodni članki

Back to top button