Okolje

Zaradi onesnaženega zraka na stotine več srčnih infarktov in kapi

V dneh, ko se onesnaženje zraka nenadno poslabša, se pripeti na stotine več srčnih infarktov, možganskih kapi in akutnih napadov astme. Ekipa raziskovalcev s Kraljevega kolidža v Londonu je preučila stanje v devetih britanskih mestih.

Raziskovalci so pregledali podatke iz Londona, Birminghama, Bristola, Derbyja, Liverpoola, Manchestra, Nottinghama, Oxforda in Southamptona. Ugotovili so, da je bilo v dneh, ko so bile ravni onesnaženja zraka v teh mestih na zgornji polovici letnega povprečja, v povprečju 124 srčnih zastojev več.

Raziskava je nakazala tudi, da bi lahko zmanjšanje onesnaženja zraka za petino v preučevanih mestih zmanjšalo pojavnost raka pljuč za med pet in sedem odstotkov.

Prav tako je bilo na te dni v povprečju 231 več sprejemov v bolnišnico zaradi možganskih kapi, 193 otrok in odraslih več pa so v bolnišnico prepeljali zaradi poslabšanja astme. Ugotovitve ne upoštevajo že hospitaliziranih zaradi navedenih zdravstvenih stanj, ampak temeljijo na podatkih o klicih na številko za nujno pomoč.

Ugotovitve raziskovalcev tako opozarjajo na pomembna kratkoročna zdravstvena tveganja zaradi onesnaženja zraka. Politike zmanjševanja onesnaženja zraka se medtem osredotočajo na dolgoročne učinke oz. tiste, ki so povezane s pričakovano življenjsko dobo.

Onesnaženje zraka povzroči pol milijona smrti

Onesnaženje zraka v Evropi letno prispeva k okoli 500.000 prezgodnjih smrti. Onesnažen zrak dolgoročno med drugim povzroča zaviranje rasti pljuč in nizko porodno težo.

Onesnaženje zraka prinaša na stotine več srčnih infarktov.

Podnebne izredne razmere so hkrati tudi izredne zdravstvene razmere, saj se smrti in posledice dogajajo zdaj. S pravilnimi ukrepi bi se jim lahko izognili, vendar le, če ukrepamo zdaj.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button