Trendi

Šele čez 100 let bo dosežena globalna enakost med spoloma

Svetovni gospodarski forum (WEF) v najnovejšem poročilu ugotavlja, da bo človeštvo ob trenutni hitrosti sprememb v prid ženskam enakost med spoloma na področju politike, gospodarstva, izobraževanja in zdravja doseglo v devetindevetdesetih letih in pol.

Poročilo o svetovni neenakosti med spoloma za leto 2020, je bilo objavljeno sredi decembra. Poročilo meri vrzel med spoloma v politiki, gospodarstvu, izobraževanju in na področju zdravja v 153 državah. Vrzel na področju politike naj bi izginila v 95 letih, v gospodarstvu v 257 letih, na področju izobraževanja pa že v 12 letih.

Globalno enakost med spoloma naj bi dosegli osem let in pol prej v primerjavi z izračunom iz leta 2018.

Ustanovitelj foruma Klaus Schwab je svetovne voditelje pozval k pravičnejši in bolj vključujoči ekonomiji. Meni namreč, da brez žensk ne bo splošnega gospodarskega razvoja in rasti.

Splošna enakost med spoloma je tako v 2019 dosegla 68,6 odstotka. Predstavlja sicer minimalno izboljšanje v primerjavi z letom prej, kar pa je posledica večje politične zastopanosti žensk. Ta je ublažila precejšnje nazadovanje na področju gospodarske enakosti. V svetu so tako lani ženske zasedale četrtino poslanskih mest in 21,2 odstotka ministrskih mest.

Ekonomska enakost je bila sicer edino od štirih področij, ki je nazadovalo, zaradi česar se je obdobje, v katerem naj bi odpravili ekonomsko neenakost, na letni ravni podaljšalo za 55 let – z 202 na 257 let.

Poročilo ugotavlja, da je poslabšanje ekonomske enakosti posledica treh “udarcev”: ženske so bolj zastopane v poklicih, ki jih je zelo prizadela avtomatizacija, premalo žensk vstopa v poklice, kjer plače najhitreje rastejo, in veliko žensk nima varstva za otroke ali dostopa do kapitala.

Najmanj neenakosti na Islandiji

Islandija je že enajsto leto na vrhu seznama držav z najmanjšo razliko v enakih možnostih žensk in moških, med prvimi petimi pa so še Norveška, Švedska, Finska in Nikaragva. Slovenija se je uvrstila na 36. mesto, na zadnjih treh pa so Pakistan, Irak in Jemen.

Poročilo poudarja, da so največji napredeg dosegle Albanija, Etiopija, Mali, Mehika in Španija. Po regijah je najbolj napredovala zahodna Evropa, kjer naj bi bila neenakost odpravljena v 45 letih, najmanj pa vzhodna Azija in Pacifik, kjer bo za to potrebnih 163 let.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button