KulturaPriložnosti

MIT 2024: odprt je razpis za mladinske gledališke skupine

KUD Pozitiv, ki deluje pod okriljem Dijaškega doma Ivana Cankarja, letos organizira že 2. Festival MIT – Festival mladinskega inovativnega teatra. Namen festivala je dati priložnost mladim gledališkim skupinam iz vse Slovenije, da pokažejo svoje delo, najboljše pa bodo zanj tudi nagrajene. Javni razpis za mladinske gledališke skupine je odprt do 22. oktobra 2023.

Srečanje mladinskih gledaliških skupin je namenjeno vsem ljubiteljskim gledališkim skupinam, pri čemer sta pogoja, ki ju morajo izpolnjevati igralci/nastopajoči, starostna omejitev do vključno 25 let, celotna predstava pa ne sme biti krajša od 30 minut. Prednost imajo sodobno ali inovativno zasnovane predstave z avtorskim pristopom.

Vse prijavljene predstave si najprej ogleda selektor MITA, ki nato izbere 5 tistih, ki se bodo potegovale za nagrado MUZA:

  • MUZO za najbolj inovativno predstavo v celoti,
  • MUZO za najboljšo predstavo po izboru občinstva in
  • MUZO komisije za posebne dosežke.

Skupinam, ki se bodo uvrstile na MIT, bo na voljo sodobno opremljena gledališka dvorana, primerna tudi za plesne predstave z vso tehniko in tehnično pomočjo osebja festivala. Če skupina potrebuje specifično tehnično opremo, ki je organizator ne more zagotoviti, jo mora v dogovoru z organizatorji priskrbeti sama.

Kako bodo predstave izbrane?

Izbor predstav temelji na naslednjih merilih:

  1. celovitost predstave: ocenjuje se režijski pristop, prepričljivost odrskega izraza, prepričljivost igre, inovativnost v scenografiji, kostumografiji ter glasbeni opremi predstave;
  2. avtorski pristop: prednost imajo predstave, ki so avtorske – tako na ravni besedila kot na ravni uprizoritvenih praks;
  3. inovativnost predstave: prednost imajo sodobno ali inovativno zasnovane predstave, upošteva se inovativen pristop do študija, inovativno zasnovan koncept, aktualnost predstave, postavitev v širši družbeni koncept.

Skupine se lahko prijavijo tukaj.

Na prvem nivoju lahko sodelujejo vse predstave, ki se pravočasno prijavo. Rok za prijavo in oddajo videoposnetka je do 22. oktobra 2023.

Nabor izbranih predstav bo objavljen najkasneje do 8.novembra 2023, otvoritev Festivala MIT in nastop prve tekmovalne skupine pa bo v torek, 9. januarja 2024. Ostale predstave bodo sledile vsak naslednji torek do zaključka festivala in podelitve nagrad, ki bo v četrtek, 15. februrja 2024. Tekmovalne predstave bo ocenjevalna tričlanska strokovna žirija.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button