Šport

Košarkašice bodo po uvodnem porazu lovile zmago proti Nemčiji

Slovenske košarkarice so včeraj izgubile uvodno tekmo na 39. evropskem prvenstvu, ki ga družno organizirata Slovenija in Izrael, zato jih danes ob 18. uri čaka odločilna tekma proti Nemčiji za nadaljnje tekmovanje.

Košarkarice Slovenije so v uvodnem nastopu na evropskem prvenstvu v Ljubljani izgubile proti Veliki Britaniji z 71:76. Že danes bodo zmago lovile proti Nemčiji, v skupinskem delu pa jih v nedeljo čakajo še Francozinje. Le najboljše reprezentance iz štirih skupin – dve potekata v Stožicah, dve pa v Tel Avivu v Izraelu – se bodo neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščene pa bodo igrale repesaž za uvrstitev med osem ekip v Evropi. Zadnje ekipe v skupinah se bodo poslovile po treh tekmah.

Slovenski strokovni štab je pred začetkom eurobasketa v Ljubljani slutil, da bo tekma z Nemčijo ključna za osvojitev vsaj tretjega mesta v skupini, ki vodi v repesaž za četrtfinale. Britanke so bile s svojo fizično močjo in višino izjemno neugoden tekmec za izbranke grškega selektorja na klopi Slovenije Georgiosa Dikaiulakosa.

Nemčija, ki je včeraj v prvem krogu izgubila proti Franciji s 50:58, eni od favoritinj prvenstva za najvišja mesta in srebrno reprezentanco z zadnjih petih eurobasketov, je Sloveniji bolj po meri.

Odlična igra v prvih treh četrtinah, na koncu jim je zmanjkalo moči

Slovenske košarkarice so prikazale borbeno in željno igro, a so bile proti fizično močnejšim in višjim igralkam iz Velike Britanije za korak prekratke. Odlično so odigrale tri četrtine tekme, v prvem polčasu so imeli že osemnajst točk prednosti, v zadnjih desetih minutah pa jim je zmanjkalo moči, da bi zaustavile premoč Britank pod obročema (51:39).

Slovenija je dobila prvo četrtino s 23:11, ob tem, da je Teja Oblak dosegla 12 točk, Ajša Sivka pa je imela po desetih minutah že osem skokov. Razliko je po delnem izidu 16:0 v 13. minuti povišala na 29:11. V vodstvu so #rakete ostale vse do konca tretje četrtine. Tekmice so odločilno razliko naredile v prvih minutah zadnje četrtine, ko so pobegnile na 69:60 in na koncu zmagale z 76:71.

Teja Oblak je bila s 25 točkami (met 10:21) prva strelka tekme. Zala Friškovec je imela 15 točk in 9 skokov, Eva Lisec je zbrala 14 točk (2 skoka), najvišji statistični indeks pri Sloveniji pa je imela 18-letna Ajša Sivka (21) za 11 skokov in 10 točk (met 4:7, 4 podaje).

Za nadaljevanje proti Nemčiji

Slovenske igralke so bile po uvodnem porazu jasno razočarane, vendar so v en glas trdile, da bodo hitro pozabile na Veliko Britanijo in vse sile usmerile na obračun z Nemčijo. Hkrati so poudarile, da cenijo podporo gledalcev v Stožicah, saj jim daje dodatno energijo.

“Upam, da jih bo tudi proti Nemčiji toliko kot prvi dan. Škoda, da v končnici tekme nismo izkoristile te podpore s tribun. Verjamem, da se bomo tudi danes borile do zadnjega diha in skušale vpisati prvo zmago,” je dejala kapetanka Teja Oblak.

V Ljubljani bodo danes še tri tekme. Ob 12.15 igrata Madžarska in Turčija, ob 15. uri sledi obračun Britank in Francozinj, večerna tekma pa je SrbijaSlovaška (20.45).

STA
Facebook KZS

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button