Kultura

2020 leto dolgo prezrtega skladatelja Huga Wolfa

Ministrstvo za kulturo je letošnje leto, ko mineva 160 let od rojstva poznoromantičnega skladatelja samospevov Huga Wolfa, razglasilo za leto Huga Wolfa.

Jubilejno leto Huga Wolfa (1860-1903) je vsedržavni projekt, ki pa prinaša tudi mreženje po vsem svetu. Že sedaj se namreč za osrednji koncert konec maja, ki ga bo prenašala tudi Evrovizija. In druge koncerte zanimajo obiskovalci z vsega sveta, med drugim z Japonske, kjer je zelo veliko ljubiteljev Wolfove glasbe.

160-letni jubilej je priložnost za razvoj turizma in večanje prepoznavnosti Slovenj Gradca, kjer stoji Wolfova rojstna hiša. V njej je od leta 2011 spominski muzej in dokumentacijsko-informativni center.

Čudežni deček z absolutnim posluhom

Wolf je veljal za čudežnega glasbenega otroka z absolutnim posluhom, ki se je 13. marca 1860 rodil v takrat dvojezičnem Slovenj Gradcu v nemški družini, imel pa je dokazano slovenske korenine.

V mladosti je njegov temperamentni značaj močno zaznamoval Dunaj, kjer je leta 1903 tudi umrl. Posvečal se je predvsem samospevom, s katerimi je po letu 1894 slavil uspehe po vsej Evropi, ob tem pa je leta 1895 napisal tudi opero Der Corregidor in vrsto zborovskih, komornih in simfoničnih skladb. V svojem kratkem času ustvarjanja je napisal več kot 300 samospevov.

Na Slovenskem je bil Wolf dolgo odrinjen na rob, vse do 90. let prejšnjega stoletja. Zasluge za to, da se je spomin nanj vrnil v zavest Slovencev, ima nekdanji ravnatelj slovenjgraške glasbene šole Jože Leskovar, ki je bil tudi prvi predsednik leta 1993 ustanovljenega Društva Hugo Wolf Slovenj Gradec.

Koncerti posvečeni Wolfu

V letošnjem jubilejnem letu bo poleg že utečenih, z Wolfom povezanih dogodkov, kot sta koncertni cikel Wolf povezuje in mednarodna solopevska šola, v Slovenj Gradcu potekalo tudi veliko drugih dogodkov, osrednji pa so trije. To so slavnostna akademija na obletnico smrti 22. februarja, koncert na obletnico rojstva 13. marca in osrednji koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija 30. maja.

 

 STA
 Unknown Photograf [Public domain]

Sorodni članki

Back to top button