GlasbaKultura

Festival Skuštrane in bradati skrbi za poznopoletno popestritev

Od 29. avgusta v Mariboru ponovno poteka Festival Skuštrane in bradati, glasbeni festival z družbeno angažirano noto. V 13 festivalskih dneh (traja namreč do 10. septembra) bo Maribor bogatejši za pestro kulturno dogajanje.

Na prelomu avgusta in septembra v Mariboru že petič poteka festival Skuštrane in bradati. Festival organizirata Skrinjica idej, društvo za uveljavljanje inovativne kulturne produkcije in KUD Coda. Poteka na treh različnih prizoriščih po mestu, na obeh bregovih Drave: v kavarni Kavenija na Taboru, Vetrinjskem dvoru in Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Festival tokrat vabi s številnimi koncerti, pogovori, razstavami in sprehodi ter stremi k pravični razporejenosti mariborske glasbene scene. Razmerje med spoloma naj bi v različnih glasbenih sferah našega lokalnega okolja bilo kar 20-30/80-70, seveda ne v prid ženskega spola.

razstava, Kavenija, Tilen Pepevnik
Vse dni festivala je v kavarni Kavenija na ogled tudi razstava platforme Artopolis avtorjev Mete Mežan in Tilna Pepevnika.

Festivalsko dogajanje ženskim glasbenicam tako omogoča njihovo razvijanje interesov in vključevanje v glasbo, ob tem pa seveda spodbuja dolgoročno sprožanje sprememb v naši družbi. Ob tem organizatorka Tanja Cvitko izpostavlja, da “ob dvigovanju procenta nastopajočih žensk seveda ne pozabljajo na moške nastopajoče” in da se festival “ne profilira kot ženski glasbeni festival, ampak predvsem kot festival enakosti”.

Prvi festivalski dnevi že postregli z bogatim dogajanjem

Prve dni festivala smo lahko obiskali več glasbenih prireditev, pogovorov, vodenj, otvoritvi razstav pa tudi spletno okroglo mizo. Na sedmi festivalski večer pa se je festivalsko dogajanje nadaljevalo s pestrim glasbenim programom. V “mestni umetniški kavarni” Kavenija je nastopila skupina Scats, mlada glasbena zasedba izkušenih glasbenikov, ki prihajajo iz okolice Maribora. Ti so obiskovalcem postregli s simpatičnim miksom swinga, jazza in rockabillyja.

Scats, koncert, Kavenija
Zasedbo Scats sestavljajo trije ženski vokali, pianist, bobnar ter kontrabasistka.

Šestčlanska zasedba se je predstavila s priredbami znanih hitov, kot so Fever, It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), Sing, sing, sing, Rock Around The Clock

Umetnina pri umetnini

V Kaveniji je (vsaj) vse do konca festivala na ogled tudi razstava Artopolis: Pop-up, na kateri se s svojimi deli predstavljata umetnika Meta Mežan in Tilen Pepevnik. Poleg ogleda umetnin pa je vsa dela mogoče tudi kupiti.

Artopolis je umetniška platforma in portal za promocijo ter prodajo umetniških del za slovenske umetnike in umetnice. Podobno kot festival Skuštrane in bradati, si tudi Artopolis, skozi umetnost, prizadeva za inkluzivnost obeh spolov.

umetnost, Meta Mežan, razstava
Vsa dela, ki so na ogled, so na voljo tudi za prodajo.

V prihodnjih dneh še obilo pestrega dogajanja

Letošnjega festivala Skuštrane in bradati pa tudi sicer še zdaleč ni konec. Do 10. septembra se bo na festivalskih prizoriščih odvilo še mnogo zanimivih dogodkov. Morda obiščeš katerega izmed glasbenih večerov, ki bodo potekali vsak dan do četrtka, od 20. ure naprej v kavarni Kavenija? Nastopila bosta denimo tudi LAV in Amo.

Skuštrane in bradati
Pred zaključkom festivala se obeta še nekaj programsko pestrih dni.

Zadnja dva dni festivala pa te pričakujejo na mestnih ulicah ter na zaključnem festivalskem prizorišču, v parku Muzeja narodne osvoboditve – sledi sprehod KOL:TURA z vodstvom Vida Kmetiča in prave glasbene ter slam pesniške poslastice.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button