Kultura

Jazz ‘ma mlade predstavlja Stereo Isolation

Festival Jazz ‘ma mlade v sodelovanju z Vinyl Fabriko in Glasom podzemlja predstavlja ekskluzivno, ročno izdelano EP ploščo Stereo Isolation, ki je nastala v času samoizolacije. Na kompilaciji se predstavljajo štiri mlade jazz zasedbe, ki so izredne razmere uglasbile v štiri vrhunske avtorske skladbe.

Jazz ‘ma mlade je festival mladega jazza, umetnosti, kulinarike in vina, ki se dogaja ob junijskih petkovih večerih na Židovskem trgu v Mariboru. Letos se zaradi epidemije covid-19 v juniju zagotovo ne bo odvil, a festivalska ekipa ne sedi križem rok. Odločila se je podpreti mlade glasbenike, ki zaradi t.i. protikoronskih ukrepov nimajo koncertov in posledično tudi ne prihodkov. Namesto odra pa jim lahko ponudijo unikatno gramofonsko ploščo. Z nakupom njihovega izdelka pa dobijo finančno podporo.

V rekordnem času (14 dni od ideje do izvedbe) je na 21 različnih lokacijah v Sloveniji (in tudi v Avstriji) nastala EP kompilacija. Štirje popolnoma novi avtorski komadi glasbenih zasedb freekind., WCKD nation, Hauptman in – birds of unknown -, oz. 17 vrhunskih glasbenikov mlajše generacije. Skladbe so žanrsko doma v jazzu, slišati pa je seveda tudi druge izpeljanke s primesmi soula, popa, down-tempa in R’n’B-ja. Pesmi so zapete v angleškem jeziku. Kljub temu, da je bilo vse posneto v domačih okoljih, je nastal umetniško in tehnično zelo dovršen izdelek. Končni produkt je v obliki unikatne ročno izdelane gramofonske plošče.

Gramofonske plošče izdelujejo na poseben način, eno po eno. Čas nastajanja plošče je enak času trajanja glasbe na njej. Zato je potrebnega veliko tehničnega znanja ter ročnih spretnosti. Posledično je vsaka plošča unikatna. Po izdelavi jih lično pospravijo v škatle za pico. Te namreč predstavljajo hrano za dušo (soul food), ki jo bo v Mariboru in Ljubljani možno naročiti kar preko portala ehrana.si. Drugod po Sloveniji pa preko spletne trgovine galerije Media Nox.

Cilj ni le prodati čim več izvodov in finančno podpreti glasbenike, temveč tudi na inovativen način Slovenijo navdihniti s sporočilom, da zmoremo kljub omejitvam z združevanjem ustvarjalne moči presegati negotovost in izzive trenutnega časa.

 

 MKC Maribor
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button