KulturaNovice

Pričenja se Vilinsko mesto 2022, festival ustvarjanja, druženja in svetlobe

Pozimi so dnevi krajši, a zato slajši, decembra pa sploh magični. Takrat je Maribor lahko vse, kar si zaželi – tudi Vilinsko mesto, kjer kraljujejo domišljija, otroški živ-žav in ustvarjalnost!

Zakaj je Vilinsko mesto prav poseben festival?

Poseben je zato, ker v festivalsko celoto povezuje celo vrsto akterjev, ki se sicer vsak zase trudijo mestno jedro oživljati s kvalitetnimi vsebinami. Ker kot vsebinsko celovit dogodek združuje celo paleto raznoterih znanj, energij in ustvarjalnih tokov. Vilinsko mesto stavi na slovenske izvajalce, oživljanje tradicionalnega slovenskega rokodelstva, predstavitev slovenskih umetnostnih obrti in običajev.

Ker veliko pozornosti namenja vzgoji najmlajših obiskovalcev, ki jih želi odvrniti od s potrošništvom prežetih vzorcev preživljanja prostega časa ter spodbuditi k medsebojnemu druženju in ustvarjanju ter vrednotam, kot so prijateljstvo, vedoželjnost, pisana in govorjena beseda, glasbena in odrska umetnost ter okoljska zavest. Ker ponuja celo vrsto dejavnosti, ki povezujejo generacije, saj za isto mizo ustvarjajo malčki, njihovi starši in tudi stari starši. Prav poseben pa je, ker je vse, kar potrebujete za obisk velike večine festivalskih prireditev zgolj čas in dobra volja. Skoraj vse so namreč brezplačne.

Kaj se nam obeta letos?

Vabljeni torej na praznično okrašeno dvorišče Vetrinjskega dvora, kjer Vilinski oder gosti lutkovne, dramske in plesne predstave, ob tem pa ponuja priložnost mladim glasbenikom in šolskim glasbenim zasedbam, ki tako dobijo prepotrebno vzpodbudo za nadaljnji razvoj. Ne zamudite druženja z Medvedkom Pujem in Mačkom Murijem, pa pravljičnih ur in nastopov mladih jazz glasbenikov Konservatorija za glasbo in balet Maribor, glasbenih upov KUDA Coda, učenk in učencev KUD Dolina miru, Dominika Bagole – Balladera, zasedbe Aka Neomi in tria Ariel Vei Atanasovski, Urška Gajšt in Tina Sovič.

Ustvarjalni in radoznali boste svoje spretnosti preizkusili v ustvarjalnih delavnicah. Izdelali boste lahko adventni venček, stekleno laternico, mozaik, možice iz storžev, palčke iz plute, lesene okraske in reciklažne okraske ter praznične voščilnice. Poučili se boste lahko o medičarstvu in lončarstvu, naprstnih lutkah, ustvarjali iz slanega testa ter slikali s čajem in curryjem.

Na zimske ulice prihaja Ana Mrzla

Na Vojašniškem trgu boste uživali ob izletu v stoletno zgodovino našega mesta, ob legendah in zgodbah, ki so se spletle okoli tega mariborskega trga. Bela kačja kraljica nas bo 27. decembra popeljala v predstavo Srečanja v času, kjer se bo iskrilo in kadilo, nočno nebo pa bodo obarvali pisani reflektorji in ognjeni zublji – kot se spodobi za Ano Mrzlo, vilo, ki gledališke predstave seli na zimske ulice. Še eno pravljično bitje pa bo oživelo na sosednjem dvorišču – na Vojašniškem trgu 6; Zlata ptica, tista iz stare slovenske bajke O zlatem jabolku, ga bo začarala v osvetljeno Živo dvorišče. Tam bo tudi tradicionalno vilinsko Iskrenje, s katerim se namesto z ognjemeti od starega leta poslovimo s prižigom iskric.

Prijazne želje si bomo ob prižiganju iskric izrekli v sredo, 28. decembra. Z dedkom Mrazom se bomo na Vilinskem odru družili 28. decembra, na sprehodu Rojstvo sončnega kralja bomo 21. decembra spoznali čarovnijo zimskega solsticija, 11. decembra pa s pianistko Adriano Magdovski uživali ob prikupnih melodijah iz znamenitega Hrestača, baletne pravljice, ki v božično tradicijo sodi vsaj tako kot okrašena smrečica in darila.

Vilinsko mesto ponuja vse, česar si želimo v predprazničnem času. Prijetna druženja, prijazno toplino, nasmejane obraze in dobro voljo. Samo dovoliti si moramo, da vse to užijemo. Pobegnimo torej za hip iz vsakdana, postanimo otroci, verjemimo v čarovnijo in praznujmo vse, kar je dobrega! Program lahko najdeš tukaj.

Če želiš pomagati ustvarjati Vilinsko mesto, lahko postaneš vilin prostovoljec. Več informacij najdeš tukaj.

Narodni dom Maribor / MS
Dejan Bulut

Sorodni članki

Back to top button