Kultura

S štirimi oskarji, tudi za najboljši film, slavil južnokorejski Parazit

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je po kritikah zaradi pomanjkanja raznolikosti na 92. podelitvi nagrad oskar presenetila in za najboljšega prvič v zgodovini razglasila film v tujem jeziku.

Bong Joon-ho je dobil oskarja za režijo, Parazit je osvojil oskarja za najboljši izvirni scenarij (Bong Joon-ho, Han Jin-won) in seveda po pričakovanju tudi najboljši film v tujem jeziku. Parazit je popolnoma zasenčil številne druge odmevne produkcije kot so med drugim Irec, 1917, Joker in Bilo je nekoč … v Hollywoodu.

Satirična srhljivka južnokorejskega režiserja Boong Joon-hoja je noč podelitve sklenila s kar štirimi oskarji.

Oskarja za najboljšo moško vlogo je dobil Joaquin Phoenix (Joker), za glavno žensko vlogo pa Renee Zellwegger (Judy). Po štirih nominacijah je prvega oskarja dobil Brad Pitt. Sicer za stransko moško vlogo v filmu Bilo je nekoč … v Hollywoodu. Za stransko žensko vlogo pa Laura Dern (Zakonska zgodba).

Kipec za najboljši prirejeni scenarij je prejel film Zajec Jojo. Oskar za najboljši animirani film pa je šel v roke ustvarjalcem Sveta igrač 4. Film 1917, ki je s sedmimi kipci slavil na zlatih globusih, je prejel tri oskarje. Oskarja za mešanje zvoka, kinematografijo in najboljše vizualne efekte. Slavil je tudi film Izzivalca, ki je prejel oskarja za filmsko montažo in montažo zvoka.

Prireditev je tudi letos potekala brez voditelja, začinili pa so jo mnogi humorni vložki, med drugim tudi mačja kostuma Jamesa Cordena in Rebel Wilson. Nastopili so še Elton John, Billie Eilish, Janelle Monae, Idina Mendez in morda največje presenečenje večera Eminem, ki je zarepal z oskarjem nagrajeno pesem Lose Yourself.

 

 STA
Oscars.org

Sorodni članki

Back to top button