Znanost

V slovenskem podzemlju se urijo astronavti

V okviru programa CAVES se je v slovenskih jamah urilo šest astronavtov iz petih vesoljskih agencij. Vseh šest je bilo nad izkušnjo v eni od podzemnih jam v okolici Divače navdušenih.

Od sredine septembra so se astronavti iz petih vesoljskih agencij mudili v slovenskem podzemlju. Tam so se urili za delo v zahtevnih razmerah, kot jih lahko pričakujejo na drugih planetih oziroma vesoljskih telesih, kot sta Mars ali Luna.

Urjenje se je začelo 20. septembra, astronavti pa so v jamah preživeli 6 dni.

V Evropski vesoljski agenciji (ESA) pravijo, da se je urjenja udeležilo šest astronavtov. Po en iz ESA, Roscosmosa ter kanadske in japonske vesoljske agencije ter dva iz Nase. Za šest dni so se spustili v Lepo jamo, kjer so raziskovali podzemeljske vodne tokove.

Lepa jama vodi v labirint prehodov, ki so jih astronavti raziskovali sami, saj bo omejena oziroma zakasnjena tudi komunikacija z zunanjim svetom oziroma ekipo na površju. S to simulacijo so hoteli prirediti najboljši približek okoljskim, psihološkim in logističnim omejitvam, ki jih lahko astronavti pričakujejo v vesolju.

Poleg usposabljanja za delo v vesolju so astronavti opravljali tudi čisto prave raziskave podzemeljskih voda, tako sledenje vodnih tokov kot iskanje vode. Nasina astronavtka, Jeanette Epps, je povedala, da jim je bilo najtežje zaradi teme. Po več dnevih bivanja namreč izgubiš občutek za čas.

Astronavti so imeli varuhe s površja

Nad njimi so bdeli slovenski jamarji in jamarji reševalci, ki bi jim v primeru kakršnekoli potrebe ali nesreče takoj priskočili na pomoč. Pred jamo sta bila nenehno prisotna dva jamarska reševalca, dve ekipi s po petimi jamarskimi reševalci pa sta bili v pripravljenosti.

Astronavti so morali opraviti tudi jamarski tečaj in se usposobiti za uporabo vrvne tehnike. Zagotovo bodo v Slovenijo še prihajali, saj so bili vsi navdušeni nad realnostjo simulacije.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button