Kultura

Velenjska občina s spominkom v ohranjanje gradu Šalek

Velenjska občina je v okviru projekta Trajnostna ponovna uporaba, ohranjanje in sodobno upravljanje zgodovinskih ruševin v srednji Evropi (RUINS) financirala spominek Šaleška pivska časa. Gre za repliko pivske čaše iz žgane gline, ki so jo našli pri arheoloških izkopavanjih gradu Šalek, izvira iz 15. stoletja.

Čaša je bila izdelana s pomočjo vretena na nožni pogon. Na njej pa je moč videti štiri različne tipe pečatnega okrasja. Čaša je zaradi svoje oblike, ohranjenosti, predvsem pa zaradi pestrosti oblik pečatov edinstvena v Sloveniji. Predstavlja pa višek lončarske spretnosti tistega časa.

Spominek izdeluje Lončarstvo Bahor. Čaša bo naprodaj v Muzeju Velenje, na Zavodu za turizem Šaleške doline, pri Turističnem društvu Šalek ali Lončarstvu Bahor.

Z nakupom čaše, ki stane 35 evrov, bo občina en evro od vsakega nakupa namenila obnovi in vzdrževanju gradu Šalek.

Projekt RUINS se je osredotočal na vrednotenje in varovanje arheološke dediščine ter vpeljave novih sistemov zaščite in varovanja arheoloških najdišč. V projektu RUINS so poleg Slovenije sodelovali še Poljska, Hrvaška, Slovaška, Češka in Italija.

V sklopu projekta, ki je potekal do letošnjega septembra, je velenjska občina izdelala celovit načrt upravljanja arheoloških ostankov gradu Šalek.

Celotna vrednost projekta je bila 1,7 milijona evrov, vrednost projekta za velenjsko občino pa je znašala dobrih 200.000 evrov.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button