Življenjski slog

Družabnost z leti zbledi

To velja tako za introvertirane kot ekstrovertirane ljudi

Čeprav smo študenti znani po tem, da uživamo v družbi, na zabavah in radi žuramo, pa se med nami najdejo tudi takšni, ki so to obdobje že pustili za seboj. In znanost pravi, da se bo kmalu to zgodilo vsem.

 

Z leti postajaš introvertiran

Ne verjameš? Spomni se tvojih starejših cimrov, prijateljev ali bratov in sester, ki jih je tako zelo težko prepričati, da se ti pridružijo v nočnem klubu. Velikokrat kdo celo reče, da se mu ta vikend ne ljubi nikamor in bo večer raje preživel doma, brez stikov z zunanjim svetom.

Susan Cain, avtorica knjige Quiet Power: The Secret Strengths of Introverts, na svojem blogu razlaga, da naša osebnost z leti zori in se nagiba k introvertiranosti. Psihologi ta pojav imenujejo »intrinsic maturation«, podoben pa je odličnemu vinu, ki z leti dozori. Z leti ljudje postanemo bolj čustveno stabilni, se hitreje strinjamo z drugimi in se bolje zavedamo svoje vesti. Postanemo tišji, bolj samozadostni in imamo manjšo potrebo po socializaciji. Psihologi so ta pojav preučevali po celi Evropi, podobno pa se dogaja tudi s šimpanzi in opicami.

 

Spreminjanje osebnosti je dobro

Evolucijsko ima introvertiranost v starosti velik pomen. Ljudje smo najbolj socialno naravnani v času najstništva in na začetku odrasle dobe, kar nam pomaga pri iskanju partnerja in navezovanju stikov. Ponavadi se v svojih tridesetih ustalimo in umirimo, zato postane iskanje novih stikov manj pomembno. Cainova pravi, da v prvi polovici iščemo nove in navdušujoče stvari, v drugi polovici pa poskušamo najti smisel bivanja.

Nič ni narobe, če si obdobje zabav že pustil za seboj. |
Z leti imamo vedno manjšo potrebo po navezovanju novih stikov. |
Ekstrovertiranost v času mladosti nam pomaga pri iskanju partnerja in socialnih stikih. |

   

  Enkrat introvert, vedno introvert

  Kljub temu pa se ti v starosti ne boš preveč razlikoval od tebe danes. Človeška osebnost se lahko razvije in spremeni le do določene mere. To pomeni, da boš tudi pri 85-ih ostal introvertiran, če si takšen že sedaj. Podobno je z ekstrovertiranimi, vendar se ti z leti le nekoliko umirijo.

  To potrjuje tudi raziskava psihologov iz Harvarda Jeroma Jagana in Nancy Snidman, ki sta leta 2004 začela spremljati dojenčke in njihove reakcije na nepoznane dražljaje. Nekateri so jokali in se odzvali skoraj histerično (visoko odzivni dojenčki), drugi pa so ves čas ostali mirni (nizko odzivni). Psihologa sta se čez leta vrnila k tedaj že odraslim osebam in ugotovila, da so visoko odzivni dojenčki postali previdni in boječi ljudje, nizko odzivni pa mirni in drzni ljudje. S tem sta dokazala, da se osnovna osebnost skozi leta ne spremeni.

  Pa vendar v odrasli dobi iščemo manj razburljivih izkušenj in dogodkov. Življenje se čez čas umiri, z njim pa tudi ti, ne glede na to, ali si ekstro- ali introvertiran.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

  Sorodni članki

  Back to top button