Življenjski slog

Z matematiko do prave ljubezni?

Doktorica matematike Hannah Fry razodeva formulo za ljubezen.

Ljubezen je izjemna, polna iskric in strastna. Lahko nas neizmerno osrečuje ali pa nas popolnoma frustrira, če se ne moremo odločiti ali je dotična oseba tista prava. Morda ti pri tem lahko pomaga prav matematika.

Nekateri imajo srečo in “ta pravega” oz. “ta pravo” najdejo takoj, medtem ko nekateri neustavljivo hodijo na zmenke. Ob tam pa se sprašujejo, ali je to res to in je oseba dovolj dobra, da se z njo ustalijo? Če se prepoznaš pri slednji skupini, ti morda lahko pri pravilni odločitvi pomaga doktorica matematike Hannah Fry. Ta se je namreč ukvarjala z matematično platjo ljubezni in razkrila morebitno matematično formulo “ljubezni za vse večne čase”.

Magično število 37?

Morda je odgovor na vaše vprašanje prav število 37. Ob tem Hannah Fry pojasnjuje: “Recimo, da začnete na zmenke hoditi, ko ste stari 15 let in bi bilo idealno, da se ustalite do 40. leta. V prvih 37 odstotkih vašega okna za zmenke (do tik po 24. rojstnem dnevu), morate zavrniti vse, saj ta čas porabite, da dobite občutek za trg in realna pričakovanja. Kaj lahko pričakujete od življenjskega partnerja? Ko je faza zavrnitve pretekla, izberite naslednjo osebo, ki pride in je boljša od vseh, ki ste jih prej spoznali. Sledenje tej strategiji vam bo zagotovo dalo najboljšo možnost za iskanje prvega partnerja na vašem namišljenem seznamu.”

Kljub temu ta formula vedno ne drži, saj lahko “ta pravega” oz. “ta pravo” spoznate že takoj, ko začnete zmenkovati ali prej. Ljubezen navsezadnje ni tako preprosta, vendar vam pa lahko matematična formula nakaže pot s statistično najboljšo verjetnostjo uspeha.

Sodeluj v anketi ljubezni

Če želiš o matematiki ljubezni izvedeti še več, te bo v junijskem Spektru (izide 10. junija) pričakal razširjen članek. Pri tem pa lahko tudi pomagaš in rešiš spodnjo dvominutno anketo. Tako bomo skupaj ugotovili, koliko se enačba ljubezni ujema z mariborskimi študenti.

Ljubezen, Matematika, anketa, ljubezni

 

ikona pisec Martina FRANGEŽ (vir)
ikona fotograf Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button