Življenjski slog

Dvajseta so čas, ko svoj najboljši prijatelj postaneš kar sam

Dvajseta leta so namenjena iskanju samega sebe. Zdaj smo vendar stari dovolj, da sprejemamo prave odločitve, a hkrati dovolj mladi, da sprejemamo napačne. Dvajseta so res pravi čas, da delamo napake in da se iz njih tudi učimo.

Dvajseta so pravzaprav pustolovščina, na kateri se lahko najdemo. In kar je najpomembnejše – so popoln čas, da sami sebi postanemo najboljši prijatelj. To ne pomeni, da pozabimo na ostala prijateljstva in vezi, temveč, da se naučimo, kako biti svoj največji podpornik in zagovornik.

V dvajsetih mnogi od nas zaključimo s šolanjem in zapustimo varna okolja, kjer smo bili leta obkroženi z najbližjimi prijatelji in ostalimi znanimi obrazi. Prehod iz takšnega varnega zavetja v samostojno življenje pa velikokrat seveda ni preprost. Zato moramo postati sami svoj podporni sistem.

življenje, mladi, spontanost, odraščanje, osamljenost, trideseta
Dvajseta so čas, ko se vedno bolje spoznavamo in odločamo, kam naprej.

Priznajmo si vse svoje želje, potrebe in občutke

Morda je najpomembnejši vidik prav to, da si odkrito priznamo, kaj čutimo in na čem sploh smo. Velika verjetnost je, da bomo vedno manj obkroženi s prijatelji in čas je, da začnemo delati stvari, ki si jih resnično želimo. Načrtovanje dni je zdaj popolnoma naše.

Ker so dvajseta zaradi vseh sprememb, do katerih prihaja, lahko zelo stresna, je to tudi obdobje, ko se veliko ljudi sreča z osamljenostjo. Zato je načrtovanje še toliko pomembneje – vprašajmo se, kaj želimo početi in s kom ter to tudi izpeljimo.

Na urniku naj bo poleg zadanega tudi čas za spontanost

Starejši nam nenehno govorijo, da smo mladi samo enkrat, pa to kar radi preslišimo. Dvajseta pa so prav zares popoln čas, da postavimo trdne temelje tako za življenje (recimo za kariero in partnerske odnose), kot tudi za grajenje ljubečega odnosa do sebe. V rutino torej obvezno vključimo tudi prostor za spontanost, ob čemer ne pozabimo na razvajanje.

kosilo, obrok, punca, dekle
Če nam je bilo prej to neprijetno, je zdaj pravi čas, da se sami odpravimo na kosilo ali v kino.

Ni prostora za primerjanje z drugimi

Človek bi si mislil, da nenehno primerjanje ostane v srednji šoli, a temu na žalost velikokrat ni tako. Ta začaran krog primerjanja je velikokrat težko prekiniti prav zaradi družbenih omrežij, na katerih videvamo uspešne posameznike. Dejstvo pa je, da na spletu vedno prikazujemo samo najlepše.

In četudi smo veseli za ostale in njihov uspeh, je na koncu dneva najpomembneje, da navijamo zase. Razmislimo, kaj nas osrečuje, in se nehajmo ozirati po obnašanju in mnenju drugih. Kolikor bolj se bomo potrudili zdaj, toliko lepša bodo nato trideseta.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button