IzobraževanjeŽivljenjski slog

S spancem do študijskih uspehov

Slabe spalne navade imajo velik vpliv na tvoje študijsko povprečje

Novo študijsko leto je pred vrati, zato je čas, da bruce in izkušene študente posvarimo pred največjo nevarnostjo študentskih let: pomanjkanjem spanca!

Ne verjameš? Dobro premisli, kdaj si nazadnje spal celih 8 ur in se od ponedeljka do nedelje zbujal ter hodil spat ob isti uri. Se ne spomniš? Najverjetneje zato, ker študenti posvečamo premalo pozornosti svojemu spancu. Ta je ključnega pomena pri naši uspešnosti. Še več: raziskovalci so ugotovili, da spanec na tvojo diplomo vpliva bolj kot pa alkohol ali prepovedane substance.

 

S spanjem do opravljenega predmeta

Predstavljaj si, da vsak vikend potuješ skozi tri različne časovne cone, nato pa imaš 5 dni časa, da si opomoreš od jet lag-a. V teh petih dneh moraš opraviti še vse obveznosti, se naučiti snov za izpite in obiskovati predavanja. Zveni kar zahtevno, kaj? Točno tako se počutijo tvoji možgani, kadar imaš slabe spalne navade.

V raziskavi, ki je zajela več kot 55 tisoč študentov v ZDA, so raziskovalci ugotovili, da študenti, ki nimajo dobrih spalnih navad, težje dosežejo zastavljene cilje in redkeje končajo študij. Vsak dodaten dan v tednu, ko tvoje telo ne dobi potrebnega spanca, poveča možnost, da predmeta ne boš opravil za kar 10 %.

 

Reci stop učenju čez noč!

Ena najpogostejših študentskih navad je učenje na noč pred izpitom. All-nighter ti bo pomagal le pri tem, da se bodo tvoji možgani po 20. urah pričeli obnašati, kot da so pod vplivom alkohola. J. Roxanne Prichard, strokovnjakinja za študentski spanec, namreč pravi, da se po 16-urnem bedenju delovanje možganov prične manjšati, po 20. urah pa se obnašaš vinjeno. Na izpitu te zagotovo čakajo kompleksna vprašanja in ne le goli, napiflani podatki, zato se izogni all-nighterju in prizanesi svojim možganom.

Če želiš v novem študijskem letu doseči željene cilje, poskrbi tudi za »spalno higieno«. Zate imamo nekaj nasvetov:

  • Vsak dan pojdi spat in se zbudi ob približno isti uri, tudi med vikendi.
  • Drži se spalne rutine.
  • Tri ure pred spanjem se izogibaj kofeinu in hrani s podobnimi učinki.
  • Nalog in učenja ne zavleci dolgo v noč, raje skrajšaj svoje dnevne aktivnosti.
  • Če je možno, elektronske naprave hrani izven spalnice in jih ne uporabljaj tik pred spanjem.
  • Poskrbi, da ne boš zaspal lačen, kljub temu pa ne jej tik pred spanjem.
  • Izogibaj se napornim telesnim aktivnostim v času pred spanjem, raje kaj preberi ali meditiraj.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button