Zdravje

5 signalov, ki ti jih daje telo, če zase ne skrbiš dovolj dobro

Skrbeti zase je težja naloga, kot si mislimo. Tudi najmanjši problemi, kot so mišični krči, lahko nakazujejo, da našemu telesu nekaj manjka, pa tega ne vemo. Poslušaj svoje telo in si priskrbi to, kar ti manjka.

Če živiš zelo zdravo, povprečno ali manj zdravo, ti morda tvoje telo v vsakem primeru daje signale, da ti nekaj ne ugaja. Ti signali so lahko zate tako normalni, da sploh ne opaziš več, da je nekaj narobe. Zato so se različni zdravniki razpisali o tem, katere “normalne funkcije tvojega telesa” so v resnici problematične. Mi jih predstavljamo 5.

Imaš zelo suho kožo

Začenjata se zima in mraz, zato ima veliko ljudi ponovno težave s suho kožo. Toda če imaš po telesu več predelov z zelo izsušeno kožo, je morda čas, da spremeniš prehrano. Dovolj bo že verjetno, da redno poješ kakšen avokado, oreh ali olive. Vsi ti pridelki so namreč polni dobrih maščob, ki jih tvoje telo verjetno pogreša, če imaš izsušeno kožo. Seveda pa si priskrbi tudi primerno kremo za roke oz. telo.

Neprestano si utrujen

Spanje, zdrava prehrana in gibanje so tri ključne sestavine za zdravo življenje. Če imaš s spanjem težave, pojdi nemudoma k zdravniku. Ne pozabi, da povprečna mlada oseba potrebuje od sedem do devet ur spanca, ki ga ne moreš nadoknaditi. Če si ponoči večkrat buden, je torej čas, da si priznaš, da nekaj ni okej.

skrb zase, signali telesa, normalne funkcije telesa, suha koža, krema, spanje, zdrava prehrana, zdravo življenje, gibanje, telovadba, spolni nagon, nizek spolni nagon, libido, nizki libido, hormonsko neravnotežje, težave s srcem, magnezij, srčni zastoj, utrujen, utrujenost, mozoljasta koža, akne
Vsako noč bi naj spal od 7 do 9 ur.

Imaš nizek spolni nagon

Nizek libido je vsake toliko časa normalen, sploh za ženske. Če pa že dlje časa ne čutiš nobene potrebe po seksu, je to verjetno znak, da je nekaj narobe s tvojimi hormoni. Hormonsko neravnotežje pa lahko vodi v hujše bolezni, od depresije do težav s srcem.

V nogi imaš večkrat mišične krče

Lahko gre za krče v mišicah, ali pa samo za trzanje mišic v nogi, oboje nakazuje problem, če se pojavlja pogosto. Najpogosteje gre za to, da telesu primanjkuje magnezija. Magnezij pa je pomemben, saj lahko daljše pomanjkanje vodi v nenormalno bitje srce, ki lahko povzroči tudi srčni zastoj. Če ne ješ dovolj snovi, ki so bogate z magnezijem, potem čimprej začni in morda bo to rešilo tvoj problem. Mednje sodijo mandlji, bučna semena in banane.

skrb zase, signali telesa, normalne funkcije telesa, suha koža, krema, spanje, zdrava prehrana, zdravo življenje, gibanje, telovadba, spolni nagon, nizek spolni nagon, libido, nizki libido, hormonsko neravnotežje, težave s srcem, magnezij, srčni zastoj, utrujen, utrujenost, mozoljasta koža, akne
Mandlji so odličen vir magnezija.

Imaš mozoljasto kožo

Mozolji ali akne so v veliki meri prisotne zaradi genetike, ampak kljub temu imaš mogoče kakšne navade, ki njihovo prisotnost spodbudijo. Med njimi je prehrana s preveč sladkorja, ki povzroča visoke ravni sladkorja v krvi. S prisotnostjo mozoljev je povezan tudi stres in pitje kravjega mleka. Če imaš mozoljasto kožo, boš morda moral preizkusiti, kaj od tega ti dela težave.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button