PriložnostiZdravje

Si v stiski? MSS organizira spletni posvet o nudenju psihološke pomoči

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, Mladinski svet Slovenije (MSS) in Zavid Škatlica organizirata posvet o nudenju psihološke pomoči mladim v stiski.

Kam napotiti nekoga v stiski? Kaj storiti, ko se ljudje v naši bližini – naši bližnji, člani naše organizacije, udeleženci naših projektov in programov – soočajo s težavami v duševnem zdravju? Kaj storiti, ko so taki ljudje tudi v drugačnih stiskah? Morda v finančni stiski, ko prihajajo iz oddaljenih krajev ali krajev, kjer je psihološka podpora stigmatizirana, ko potrebujejo pomoč takoj in ne morejo čakati na dolge čakalne vrste?

10. oktobra je svetovni dan duševnega zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija je letos dan namenila temi ‘Duševno zdravje v svetu neenakosti’. Poudariti želi svetovne razlike v dostopu do storitev s področja duševnega zdravja, ki jih je epidemija COVID-19 še poglobila.

S posvetom do znanja, kam napotiti mlade v stiski

Javne storitve in organizacije civilne družbe v Sloveniji igrajo aktivno vlogo pri naslavljanju težav v duševnem zdravju posameznika. Namen posveta je zato, da predstavi dobre prakse na področju nudenja psihološke pomoči in podpore – zlasti ljudem, ki si tako ali drugače tega ne bi mogli privoščiti. S posvetom želijo ozavestiti mladinske delavce, socialne delavce, učitelje, svetovalce, ter druge zaposlene, ki delajo z ljudmi, kam lahko napotijo osebe v stiski in kakšne priložnosti za psihološko podporo obstajajo v Sloveniji.

Poleg predstavitev obstoječih priložnosti želijo s kratko okroglo mizo nasloviti tudi trenutne in bodoče izzive na področju nudenja psihološke pomoči v Sloveniji. Odprli bodo tudi prostor za izmenjavo izkušenj strokovnih služb in organizacij na tem področju.

Na posvetu bodo sodelovali:

Posvet bo potekal na spletu (Zoom) v torek, 12. oktobra 2021, ob 12. uri, nanj pa se lahko prijaviš do 10. oktobra na spletni prijavnici.

Posvet organizira Zavod Škatlica v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije v okviru projekta brezplačnega psihološkega svetovanja po spletu, ki ga sofinancirajo Mestna občina Ljubljana, program Erasmus+ in program Evropska solidarnostna enota.

MSS

Sorodni članki

Back to top button