Zakaj alkohol povzroči pijanost?
Te zanima, zakaj alkohol povzroča pijanost? Beri naprej in razišči znanost, ki stoji za tem, kako se naše telo odziva na alkohol. Spoznaj vlogo etanola in kako različni dejavniki, kot sta starost in telesna teža vplivata na naše telo.
Alkohol. Včasih je potreben zgolj za nekaj “sprostitve,” zakaj pa smo po uživanju alkoholnih pijač pijani?
V dobrem ali slabem – ljudje alkoholne pijače uživamo iz več razlogov. Morda si želimo pomiriti živce po napornem dnevu, ali pa le nekoliko napihniti svojo samozavest, ko se približamo nekomu, ki nam je všeč. Toda zakaj se naša telesa in možgani začnejo odzivati drugače, ko v naš sistem vstopi alkohol?
Naše telo se opija na naslednje načine:
- V ustih se alkohol pomeša s slino in skozi drobne krvne žilice vstopi v krvni obtok.
- Želodec in tanko črevo absorbirata več alkohola v krvni obtok, ko alkohol vstopi v telo.
- Alkohol širi krvne žile, kar povzroča občutek toplote.
- Možgani začnejo sproščati serotonin in dopamin, da se počutimo dobro.
- Ledvice med uživanjem alkohola proizvedejo in sprostijo cel kup urina. To znižuje raven vode v telesu in povečuje koncentracijo alkohola.
- Alkoholne pare difundirajo iz krvi v pljuča.
- Jetra alkohol razgradijo v vodo in ogljikov dioksid, zaradi česar se počutimo manj pijani.
Na to, kako pijani se počutimo po zaužitju pijače, lahko vplivajo tudi dejavniki, kot so starost, spol in teža.
Zakaj nas alkohol opije?
Alkohol je depresiv. Ima pa tudi stimulativne učinke, ki začnejo učinkovati skoraj od trenutka, ko se pijača dotakne tvojih ustnic.
Alkohol teče tudi skozi krvni obtok in se ustavi na vsakem delu telesa in v vsakem sproži edinstvene učinke. V nadaljevanju si poglej, kaj se dogaja s telesom, ko alkohol drsi po njem.
Usta
Tukaj se vse začne. Takoj ko se alkohol dotakne naših ustnic, se tekočina združi s slino. Nato najde pot v krvni obtok skozi drobne krvne krvne žilice v ustih in na jeziku.
Črevesje in želodec
Po nekaterih podatkih naš krvni obtok preko želodca absorbira 20 % alkohola. Preostalih 80 % prihaja iz tankega črevesa.
Pitje manjših količin alkohola lahko spodbudi apetit, ker poveča pretok želodčnih sokov. Več hrane kot pojemo, dlje se bo alkohol obdržal. To našemu želodcu omogoča, da absorbira alkohol in ga razgradi, preden doseže tanko črevo in krvni obtok.
Po nekaterih študijah koncentracija alkohola v krvi hitro naraste, če v črevesju nimamo hrane. Zato je najbolje, da ne pijemo na prazen želodec. Tovrstno početje lahko namreč negativno vpliva tudi na našo prebavo.
Jetra
Po različnih poteh, jetra na koncu pretvorijo alkohol v vodo in ogljikov dioksid, da ga odstranijo iz telesa. Jetra odstranijo več kot 90 % alkohola v krvi, vendar lahko predelajo samo eno enoto alkohola na uro. Ob vsem tem pa jetra pripomorejo k temu, da smo manj pijani, tako da zmanjšajo količino alkohola v krvnem obtoku.
Zakaj nam je občutek opitosti všeč?
V neki študiji iz leta 2006 so ugotovili. da je zmerno uživanje alkohola zmanjšalo kroženje stresnega hormona kortizola in povečalo raven hormonov dobrega počutja, kot sta endorfini in oksitocin. Ti zagotavljajo tiste srečne, prijetne in brezskrbne občutke.
Vendar je pri vsem tem ključni poudarek na “zmernem uživanju”. In morda navsezadnje sploh ni alkohol tisti, zaradi katerega se počutimo dobro. Pitje je zabavna, družabna dejavnost – druži se s prijatelji, ob katerih se zares dobro počutiš in hitro boš ugotovil, da alkohola sploh ne potrebuješ.
DOSTOP.si/ RM
Arhiv DOSTOP.si