Zdravje

Svetovni dan vida: ljudje o slabovidnosti in slepoti vemo premalo

Svetovni dan vida, ki ga obeležujemo danes, je namenjen osveščanju javnosti o pomenu zdravja oči. V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob tem opozarjajo, da imajo ljudje še vedno premalo znanja o slepoti in slabovidnosti. Ob svetovnem dnevu se bo v Sloveniji zvrstilo več dogodkov.

Svetovni dan vida je pomemben za vse tiste, ki so vključeni v pomoč osebam z okvarami vida. V okviru letošnjega svetovnega dneva Mednarodna agencija za preprečevanje slepote vodi kampanjo Love Your Eyes. Z njo želi posameznike spodbuditi, da dajo prednost lastnemu zdravju oči, hkrati pa se zavzema za dostopno, cenovno ugodno in razpoložljivo oskrbo oči po vsem svetu.

Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ima po vsem svetu okvaro vida okoli 2,2 milijarde ljudi. Hujšo okvaro vida ima približno 285 milijonov ljudi, od tega je 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Težave z vidom imajo lahko ljudje vseh starosti, večina pa po 50. letu.

V Sloveniji je približno od 8000 do 10.000 slepih in slabovidnih in od 30.000 do 40.000 tistih z resnejšo okvaro vida, pa ocenjujejo v zvezi slepih in slabovidnih, v katero je vključenih nekaj manj kot 4000 članov.

Kot so pojasnili, so najpogostejši vzroki izgube vida v razvitem svetu drugačni kot v državah v razvoju. Globalno je to še vedno siva mrena, v Evropi in ZDA pa so to predvsem starostna degeneracija rumene pege, glavkom, diabetična retinopatija in znotrajočesna vnetja.

Ljudje imamo premalo znanja o slepoti in slabovidnosti

Kljub nenehnemu trudu invalidskih organizacij, ki zastopajo interese oseb z okvaro vida, pa imajo ljudje še vedno premalo znanja o slepoti in slabovidnosti, menijo v zvezi. Kot posledico slabe ozaveščenosti o slepoti in slabovidnosti članica upravnega odbora zveze in predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje Sanja Kos izpostavlja slabo dostopnost do informacij in storitev.

Državna volilna komisija (DVK) pa je glede dostopnosti letos s pomočjo zveze slepih in slabovidnih naredila korak naprej. Volilna gradiva za državnozborske volitve so bila prilagojena v dostopne tehnike za slepe in slabovidne. Prilagodili bosta tudi volilno gradivo za predsedniške volitve, problem pa bodo predstavljale lokalne volitve, kjer je organizacija v rokah občinskih volilnih komisij in ne DVK, je pojasnila.

Na svetovni dan vida Zveza društev slepih in slabovidnih organizira več dogodkov, delavnic in tudi praktični prikaz slepote. Na Kongresnem trgu v Ljubljani pa je sicer že od 26. septembra na ogled razstava Ustvarjalci sprememb, ki je del svetovne kampanje Change makers farmacevtske družbe Roche. Mimoidoče seznanja o pomembnih dosežkih slepih in slabovidnih. Razstava bo na ogled do 20. oktobra.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button