PrehranaZdravje

Ali lahko čaj in priprava čaja zmanjšata stres?

Nova študija, ki jo je naročila zavarovalnica Direct Line, nakazuje, da lahko skodelica čaja zmanjša stres. To se ne zgodi le zaradi pitja čaja, ki je lahko za mnoge pomirjajoče. Pomirjajoč naj bi bil tudi proces priprave samega čaja. Te zanima več?

Raziskavo, o kateri govorimo, sta izvedla dr. Malcolm Cross in Rita Michaels, psihologa na City University London. Cross in Michaels sta zapisala, da je bil njun namen »izmeriti in bolje razumeti, kako učinkovit je lahko čaj pri pomirjanju v času tesnobe«. Prav tako sta želela raziskati, kako obred priprave čaja vpliva na stres.

Raziskava je v obeh primerih uporabila istih 42 prostovoljcev (21 moških in 21 žensk). Najprej so bili prostovoljci podvrženi poskusu »prej in potem«, nato pa so se o čaju in svojih izkušnjah pogovarjali v majhnih fokusnih skupinah.

Kako je potekala študija?

Za poskus sta Cross in Michaels prostovoljce razdelila v dve enako veliki skupini. Prva je bila skupina, ki je uživala čaj, druga je bila skupina, ki ni uživala čaja. Nato sta jih prosila, naj opravijo dva psihološka testa, Spielbergerjev test in test State-Trait. Ta sta ocenila stopnjo anksioznosti vsake osebe v danem času.

Udeleženci so nato opravili miselno nalogo, ki povzroča stres. To so morali opraviti v določenem času. Njihov stres je izhajal iz omejenega časa, ki so ga imeli na voljo. Naloga je zahtevala, da v besedilu najdejo črko d in jo prečrtajo. Stres jim je povzročala tudi črka p, ki je na videz zelo podobna iskani črki.

Po stresnem testu so prostovoljci skupine, ki je uživala čaj, dobili skodelico čaja, prostovoljci skupine, ki ni uživala čaja, pa le kozarec vode. Obe skupini sta nato znova izpolnili vprašalnik o anksioznosti (samo merilo stanja, ne lastnosti).

Po poskusu sta Cross in Michaels povabila prostovoljce, da sodelujejo v razpravi in odgovorijo na vprašanja, iz katerih bi lahko raziskovalci ocenili »čustveni pomen in vpliv priprave čaja na udeležence«.

čaj
Tudi črni čaj lahko pomaga zmanjšati stres.

Kaj so spoznali?

Raziskovalci so ugotovili, da:

  • Med obema skupinama pred nalogo ni bilo velike razlike v anksioznosti.
  • Kasneje so bile razlike med skupinama »opazne in izrazite«.
  • Skupina brez čaja, ki je po nalogi pila samo vodo, je po nalogi pokazala 25-odstotno povečanje stopnje anksioznosti.
  • Skupina, ki je pila čaj, je poročala o zmanjšanju stopnje anksioznosti.
  • Pripombe v razpravah v fokusni skupini so »potrdile, da ritual priprave in uživanja čaja res pomembno prispeva k zmanjšanju stresa«.
  • V fokusni skupini in kvalitativnem ocenjevanju so udeleženci povedali, da so se ob čaju počutili bolj sproščeno.
  • Eden od prostovoljcev je dejal, da je čaj ustvaril »trenutek sprostitve«, ki mu je pomagal s stresno izkušnjo.
  • Drugi so rekli, da so namenoma uporabljali čaj za obvladovanje stresa, na primer med pripravami na razgovor za službo ali za sprostitev po stresnem potovanju.

Tudi ti meniš, da čaj pomaga zmanjšati stres? Vsekakor gre za zanimivo raziskavo, morda pa bi morali na podlagi tega, kar so avtorji doslej objavili, na to študijo gledati kot na okvirno in ne kot dokončno. Ta le oblikuje odlično hipotezo za večje, bolj sigurne klinične raziskave, ki vključujejo reprezentativne in večje vzorce populacije.

čaj

DOSTOP.si / IK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button