Kultura

Literarni natečaj Študentsko življenje: želiš izdati svojo prvo knjigo?

Si študent/ka ali absolvent/ka? Ali čarobni jesenski dnevi v tebi prebujajo ustvarjalni duh? Znaš svoje ideje, misli in občutke dobro preliti v pisano besedo? Če si na vsa tri vprašanja odgovoril z "ja, seveda!", se ti obeta enkratna priložnost sodelovanja na natečaju Študentsko življenje v kratki zgodbi. Preveri, kako sodelovati – prva nagrada je namreč izid lastne knjige!

Negotovo obdobje z drugačno realnostjo, kot smo jo poznali do sedaj, prinaša mnogo negativnih in hkrati ogromno pozitivnih plati. Ena izmed pozitivnih je zagotovo ta, da imamo študenti po večini več časa zase. Ta čas pa seveda lahko izkoristimo na nešteto različnih načinov. Tistim bolj ustvarjalnim, ljubiteljem pisane besede, se je prav v teh dneh ponudila odlična priložnost, da s svetom delijo svoje delo.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v sodelovanju s študentsko založbo Zavod Litera namreč razpisuje natečaj za študentsko kratko zgodbo na temo študentskega življenja. Razpis je odprt od 9. novembra 2020 do vključno 7. decembra 2020.

izid knjige, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, natečaj, literarni natečaj, Litera, študentska založba Litera, Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Ana Helbl, Orlando Uršič, Zavod Litera,
Jesen je popoln čas za literarno ustvarjanje – razpis je odprt od 9. 11. 2020 do vključno 7.12. 2020.

Z oddajo izvirne in še neobjavljene kratke zgodbe na temo študentskega življenja lahko sodelujejo študenti in absolventi. O najboljših izdelkih bo odločala štiričlanska komisija. To sestavljajo avtorja Feri Lainšček in Vinko Möderndorfer, glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič in predstavnica ŠOUM-a Ana Helbl.

Nagrada za velikega zmagovalca? Izid knjige!

Avtorji del, ki bodo prepoznana kot najboljša, bodo nagrajeni z bogatimi nagradami. Prva nagrada je izid knjige pri študentski založbi Zavod Litera, druga in tretja nagrada pa paket knjig iste založbe po izboru nagrajenca v vrednosti 200 oz. 100 evrov.

Kaj sporočajo organizatorji?

V časih, ko je potrebno stebre družbe, kot je tudi kultura, še najskrbneje negovati, so tovrstni projekti več kot le dobrodošli. Zakaj so se za literarni natečaj odločili prav zdaj? Tajda Kolar, predstavnica Oddelka za interesne dejavnosti študentov ŠOUM, pove, da za izvedbo natečaja med drugim odločili zaradi pozitivnega odziva soorganizatorja, založbe Litera.

Temo študentskega življenja smo izbrali zato, ker se je zagotovo vsakemu zgodila kakšna zanimiva, zabavna, morda pa tudi žalostna ali grozljiva zgodbica ali anekdota. Seveda ni treba, da je zgodba resnična, a študentska leta so zagotovo vir mnogih inspiracij.

Dodaja še, da je natečaj način spodbujanja kreativnosti pri študentih, na ŠOUM-u pa želijo ustvarjalnim študentom seveda tudi ponuditi možnost, da svoja dela pokažejo in morda tudi objavijo.

izid knjige, študenti, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, natečaj, literarni natečaj, Litera, študentska založba Litera, Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Ana Helbl, Orlando Uršič, Zavod Litera,
Besedni zaklad, znanje, življenjske lekcije – to in še več se skriva v papirnatih zakladnicah, ki so knjige.

Prav tako kreativnost mladih pozdravljajo na študentski založbi Zavod Litera, ki je skozi pretekla leta že izvedla veliko tovrstnih projektov. Med drugim so izvajali na primer tudi šole kreativnega pisanja, glavni urednik Orlando Uršič pa študente posebej poziva k sodelovanju, saj je literarno izražanje zagotovo ena izmed veščin, ki jim bo v prihodnosti prišla prav.

Kot dodatna motivacija pa še zaključna misel Orlanda Uršiča: “Morda se prav zdaj med študenti skriva kak talent, iz katerega bo nekoč postal pisatelj.”

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash
ikona snemalec ŠOUM

 

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button