Kultura

MKC Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v slam poeziji

Mladinski kulturni center (MKC) Maribor bo letos gostil Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo zaradi izrednih razmer prvič v zgodovini potekalo v spletni obliki. Na tekmovanju se bodo pomerili slamovski pesniki in pesnice, ki po navedbah organizatorjev spadajo v sam vrh evropske uprizoritvene poezije.

Prvenstvo bo potekalo 4. in 5. decembra v spletni obliki s prenosom v živo na Facebook strani in Youtube kanalu MKC Maribor. Na dvodnevnem spletnem dogodku se bo v obliki video nastopov pomerilo 19 tekmovalk in tekmovalcev iz različnih evropskih držav.

Vsi so podrobneje predstavljeni na spletni strani prvenstva, zmagovalec oziroma zmagovalka pa bo prejel ali prejela pokal prvenstva. To je umetniška skulptura Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika nagrade Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za življenjsko delo.

Slovenijo bo zastopala gledališka in radijska režiserka Eva Kokalj. Eva se ukvarja s poezijo, videom, gledališčem in glasbo ter nastopa kot avtorica avdiovizualnih performansov.

Mednarodno žirijo prvenstva sestavljajo pesnica in slamerka Elena Prendjova iz Makedonije, pesnik in kritik Denis Škofič iz Slovenije ter pesnik in organizator slam dogodkov Mario Tomić iz Avstrije. En glas pa bo preko spletnega glasovanja prispevalo spletno občinstvo.

Slam dogodki v Sloveniji že 15 let

Kot izpostavljajo v MKC Maribor, je slamovska poezija že nekaj desetletij v tujini. Zadnjih nekaj let pa je to tudi v Sloveniji zelo priljubljena oblika pesniškega izražanja. Izvira iz Chicaga, kjer je pesnik Marc Kelly Smith novembra 1984 zagnal prve tovrstne večere v džezovskem klubu Get me High. Na teh večerih je bil cilj, da se poezija interpretira na čimbolj performativen način.

Iz ZDA se je ta oblika nastopanja razširila v Evropo. Danes posebej živahno dogajanje beležijo Francija, Nemčija, Italija, Belgija, Španija, Avstrija in Češka. Slovenska mesta, v katerih zadnjih pet let redno potekajo slamovski nastopi in tekmovanja, so Kamnik, Ptuj, Celje, Ljubljana, Kranj in Maribor. Poskusi organizacije prvih slamovskih dogodkov v Sloveniji pa segajo 15 let nazaj.

Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji je prvič potekalo v Antwerpnu v Belgiji leta 2012, prvi zmagovalec je postal Španec Dani Orviz. Zadnja štiri leta na prvenstvu sodeluje tudi Slovenija s svojimi prvakinjami oziroma prvaki.

Letošnje tekmovanje je bilo načrtovano marca v Milanu, a je zaradi pandemije koronavirusne bolezni odpadlo. Kot omenjeno, ga bo zdaj v spletni izvedbi gostil MKC Maribor.

 

 STA
arhiv DOSTOP.si

slam, slam poezija, mkc maribor, mkc,

Sorodni članki

Back to top button