Zdravje

Kakšne vplive ima alkohol na naše fizično in duševno zdravje?

Če si tu in tam privoščiš kakšno pijačo, brez panike! Če pa se ti zdi, da je teh pijač v tednu ali celo dnevu, preveč, bodi pozoren. Alkohol lahko ima resne vplive na tvoje duševno in fizično zdravje.

Če občasno popiješ malo preveč alkohola, to verjetno ne bo povzročilo trajne škode, če si sicer zdrav. Druga zgodba pa je, če redno piješ alkohol v večjih količinah.

Za večino moških je to opredeljeno kot več kot 4 pijače na dan, ali 14-15 na teden. Za ženske je prekomerno pitje več kot 3 pijače na dan ali 7-8 na teden.

Preveč alkohola nam lahko fizično in duševno škoduje na več načinov.

Poškodbe jeter

Alkohol je toksin in naloga jeter je, da ga izplaknejo iz telesa. Toda tvoja jetra te morda ne bodo mogla dohajati, če prehitro popiješ preveč. Alkohol lahko uniči jetrne celice in povzroči brazgotinjenje, imenovano ciroza. Dolgotrajno prekomerno uživanje alkohola povzroči tudi alkoholno maščobno bolezen jeter, znak, da naša jetra ne delujejo tako dobro, kot bi morala.

alkohol, zdravje, fizično zdravje, duševno zdravje
Kakšen kozarček tu in tam še ni problematičen, če pa v alkoholu iščeš rešitve, je to lahko problem.

Srčne bolezni

Morda že poznaš nevarnosti krvnih strdkov ter visoke ravni maščob in holesterola v telesu. Alkohol poveča verjetnost obeh stvari. Študije o težkih pivcih kažejo tudi, da je pri njih večja verjetnost, da bodo imeli težave s črpanjem krvi v srce in da imajo večjo možnost smrti zaradi bolezni srca.

Težave z možgani in živčnim sistemom

Alkohol vpliva na možganske komunikacijske poti. Zaradi tega je težje jasno razmišljati in govoriti, si zapomniti stvari, sprejemati odločitve in premikati svoje telo. Prekomerno pitje lahko povzroči tudi težave z duševnim zdravjem, kot sta depresija in demenca. Lahko utrpimo boleče poškodbe živcev, ki lahko trajajo še dolgo po tem, ko se streznimo.

Rak

Obstaja jasna povezava med prekomernim uživanjem alkohola in številnimi vrstami raka. Alkohol lahko poškoduje celice v ustih, grlu, glasovnem aparatu in požiralniku. Lahko vodi do raka na jetrih, dojkah in črevesju. Alkohol lahko pomaga, da kemikalije v tobaku in drugih virih, ki povzročajo raka, lažje vstopijo v naše celice.

alkohol, zdravje, fizično zdravje, duševno zdravje
Alkohol lahko povzroči različne vrste raka.

Epileptični napadi

Dolgotrajna zloraba alkohola lahko poveča možnosti za epilepsijo. Odvzem alkohola po težkem pitju lahko povzroči epileptične napade.

Okužbe

Prekomerno pitje lahko ovira imunske celice pri boju proti virusom in bakterijam. Prav tako lahko poškoduje naša jetra, ki igrajo pomembno vlogo v našem imunskem sistemu, saj proizvajajo protibakterijske beljakovine.

Prebavne težave

Pijača je jedka. Lahko vname želodčno sluznico, kar povzroči zgago in slabost. Sčasoma lahko to povzroči razjede in kronično vnetje v želodcu, požiralniku in črevesju. Prav tako lahko v našem črevesju oteži prebavo pomembnih hranil, kot sta B12 in tiamin. Alkohol lahko povzroči tudi kopičenje prebavnih encimov v trebušni slinavki, kar povzroči stanje, imenovano pankreatitis ali vnetje trebušne slinavke. To lahko vpliva na količino insulina, ki ga proizvajamo. Zaradi tega smo lahko izpostavljeni večjemu tveganju za sladkorno bolezen. 

Če sam pri sebi opaziš prekomerno uživanje alkohola, te naj ne bo strah prositi za pomoč. Postavi svoje zdravje na prvo mesto!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button