IzobraževanjePotovanje

Sobotno dopoldne na prvem Mariborskem moto dnevu

V soboto, 4. junija, je na poligonu cone Tezno potekal prvi Mariborski moto dan. Na dogodku je bilo veliko poudarka na varnosti motoristov v cestnem prometu, sledile pa so tudi razne demonstracije nevarnih situacij. Dogodek je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor, skupaj s Policijo, Vojaško Policijo, Prometno šolo Maribor in številnimi ostalimi partnerji.

Varnost motoristov je podcenjena

Na slovenskih cestah na leto umre veliko motoristov, bodisi zaradi neprilagojene hitrosti, pomanjkanja opreme ali preprosto zaradi nepozornosti na cesti. Prvi Mariborski moto dan je zato pozornost posvetil prav njim.

Dotaknili so se pogostega mišljenja ljudi, da so motoristi »divjaki« in čeprav je res, da obstajajo posamezniki, ki na cestah preveč divjajo, je pomembno, da ne dajemo vseh v isti koš. Pogosto se ostali vozniki avtomobilov ne zavedajo, da so tudi oni sami soodgovorni za varnost motoristov in so mnenja, da imajo prednost pred motoristi in jih enostavno ne upoštevajo kot enakopravnih soudeležencev v prometu.

mariborski moto dan
Na poligonu so demonstrirali veliko nevarnih situacij.

Kot enega izmed večjih faktorjev za nesreče motoristov so voditelji dogodka izpostavili prevelik pogum motoristov. To je predvsem pogosto pri mlajši generaciji, ki podzavestno misli, da se jim ne more zgoditi nič hujšega. Pri starejši generaciji pa nastane problem, ko posameznik misli, da obvlada cesto in vozilo, kar lahko vodi v pomanjkanje pozornosti.

Demonstracije in ozaveščanje

Člani Policije in Vojaške Policije so kot soorganizatorji dogodka 1. Mariborski moto dan na poligonu demonstrirali razne situacije, v katerih se lahko znajde motorist in tudi pokazali, kako naj nanje reagira. Velik del dogodka je bil posvečen tudi pravilni uporabi motoristične opreme, ki je za varnost motoristov ključna. Pogosto se motoristom, ki bodo prevozili krajšo razdaljo, ne ljubi obleči celotne opreme, kar je v primeru nesreče lahko usodno.

mariborski moto dan
Dijaki srednje Prometne šole Maribor so sodelovali pri izvajanju dogodka

Na dogodku so skrbeli tudi za ozaveščanje o ranjenih in mrtvih motoristih. Nekateri ljudje jih enostavno prezirajo, ker so mnenja da so motoristi »divjaki«. Pogosto se takšni ljudje ne zavedajo, da to še zlasti vpliva na njihove svojce, ki jim je v veliko primerih še težje kot ponesrečencu.

Jakob VANČEK
Jakob VANČEK

Sorodni članki

Back to top button