Potovanje

Kako doživeti predbožični Stockholm na študentskem “budgetu”

Predbožični čas je lep povsod, predvsem krasen pa je čim bližje Božičku. Kakšen je predpraznični čas na severu, v Stockholmu? Kakšna je predbožična švedska prestolnica in kako jo doživeti na študentskem budgetu? Z malce truda lahko krasen vikend v glavnem mestu domovine Pike Nogavičke doživiš za okoli 200 evrov.

Študenti po večini želimo izdatno potovati, a se nam običajno zalomi pri denarju. Zato je potrebno redno spremljati akcije, ugodne ponudbe in priporočila drugih popotnikov. Pri organizaciji potovanja pa je dobro poznati tudi nekaj trikov – za izlet v oddaljene kraje je namreč potrebno urediti veliko stvari. Od letalskih kart, prevoza do letališča, prenočišča … Seznam je dolg in neprijazen študentski denarnici. Kako sva s prijateljico Tino preživeli vikend v Stockholmu brez da bi bankrotirali?

Faza 1: Nakup letalskih kart

Načrtovanje potovanja se običajno začne pri nakupu letalskih kart. V tej fazi je smiselno spremljati spletne strani in posebne akcije nizkocenovnih prevoznikov, s katerimi prideš praktično kamorkoli v Evropi. Če imaš srečo (kot jaz), ti letalsko karto kupi dober prijatelj, v nasprotnem primeru moraš za to poskrbeti sam. Letalske karte ob pravem trenutku dobiš praktično za drobiž, pri tem pa bodi pozoren, saj je običajno potrebno doplačati prtljago in zaželen sedež na letalu.

Najina pot se je začela, ko sva iz Maribora krenili proti dunajskemu letališču. Ker v izbranem terminu nisva dobili drugega prevoza (ciljali sva na Prevoz.org in Flixbus), sva za transport do letališča uporabili GoOpti, zanesljiv slovenski prevoznik, ki je študentu cenovno sicer nekoliko manj prijazen, a vseeno zanesljiv in varen.

Faza 2: Polet

Ob prihodu na dunajsko letališče sva morali opraviti vse formalnosti, ki jih letališča od nas zahtevajo – varnostni pregled, sprehod do pravilnega terminala … Med zgodnjim jutranjim poletom sva doživeli krasen sončni vzhod, ki je pozdravil naš prihod na nebo. Iz prve roke lahko povem, da letenje ni tako grozljivo kot neizkušenemu “letalcu” deluje na prvi pogled. Razgled je preprosto vreden nervoznih živčkov.

Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej
Očarljiv pogled na sončni vzhod iz letala.

Faza 3: Prihod v Stockholm in nastanitev

Po prihodu na letališče v bližini Stockholma sva se z lokalnim avtobusnim prevoznikom odpravile proti centru Stockholma. Kot večino ostalih kart sva tudi te rezervirali preko spleta. Po prihodu v center mesta sva se sprehodili do postaje podzemne železnice in od tam pot nadaljevale do predela mesta Sundbyberg, kjer sva imeli rezervirano prenočišče. Kot pravi študentski popotnici sva sobo rezervirali preko portala Airbnb, ki omogoča, da sobe ali stanovanja oddajajo lokalci. Po tej točki je sledilo izključno uživanje. Kaj drugega bi pa lahko storili? V slabih dveh urah sva bile na drugem koncu Evrope, pripravljeni na raziskovanje Stockholma.

Faza 4: Ogledi in čas na destinaciji

Tudi ogledi in aktivnosti na destinaciji so bili prilagojeni študentskemu žepu. Zato sva izbrali “self-guided” vodenje, ki sva ga našli na spletu (tovrstna vodenja najdeš praktično za vsako večje mesto). Tako sva mestne znamenitosti raziskale sami, s pomočjo vodenja in vedno priročnih Google Zemljevidov. Poleg kraljeve palače, mestne katedrale in vrste ostalih klasičnih znamenitosti sva se osredotočili na božični duh mesta. Obiskali sva božični sejem in si ogledali lučke – za domovanje losov primerno so se po mestu skrivale podobe losov in ostale srnjadi.

Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej| Z izvedbo “self-guided” vodenja si v lastnem tempu lahko zastonj ogledaš mesto.
Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | Prosto sprehajanje po mestu pa seveda prinaša nepričakovana odkritja.
Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | Staro mestno jedro Gamla Stan, ki obiskovalce vabi na bogat božični sejem.

  Ker je za Stockholm značilno zelo bogato okrašeno in poslikano omrežje postaj podzemne železnice, sva raziskale tudi to. Tudi tukaj sva najzanimivejše točke poiskale s pomočjo “self-guided” vodenja. Vsaka izmed postaj vsebuje unikatne umetnine in okrasitve, ki jih ustvarjajo in dopolnjujejo od leta 1957. Predvsem na postajah sva izkoristili priložnost za izdatno fotografiranje, saj se je izkazalo, da so mnoge izmed postaj zelo primerne za ustvarjanje lepih posnetkov, popolnih za objavo na Instagramu.

  Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | Postaje podzemne železnice skrivajo mnogo lepot …
  Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | … ki si jih lahko z nakupom vozovnice prosto ogleduješ.
  Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | Seveda pa služijo kot enkratna priložnost …
  Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | … za ustvarjanje posnetkov za fotoalbume.

   Edina izjema, pri kateri nisva varčevali, je bil poklon švedskim glasbenim velikanom, skupini Abba. Abba muzej, ki na različne interaktivne načine predstavlja zgodbo švedskih evrovizijskih zmagovalcev in filmov Mamma Mia!, je bil definitivno “must-see”. Tudi tukaj pa sva nekaj evrov (oz. švedskih kron) privarčevali na račun tega, da sva študentki.

   Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | Interaktivni muzej Abba …
   Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | … z razstavo o filmih Mamma Mia! …
   Stockholm, izlet, študenti, potovanje, nakup letalskih kart, načrtovanje potovanja, Abba muzej | … prepriča vsakega obiskovalca.

    Za to, da nisva bili lačni, sva se o ugodnejših opcijah prehranjevanja v Stockholmu vnaprej pozanimali na spletu, hkrati pa sva bili pozorni na ugodne opcije, ki sva jih zasledili ob sprehajanju skozi mesto. Poleg gostinskih obratov sva obiskovali tudi supermarket v neposredni bližini stanovanja, kjer sva kupili npr. malico za na pot in sladke švedske dobrote za domov.

    Faza 5: Povratek domov

    Najin vikend je (pre)hitro minil in tako sva se morali odpraviti na pot nazaj domov. Skozi predbožični Stockholm sva naredili uvod v praznično vzdušje in si skupaj ogledali eno izmed evropskih prestolnic. Za manj kot 250 evrov na osebo (četudi je Švedska ena izmed dražjih evropskih držav) sva vsaj nekoliko spoznali še eno deželo in dočakali prvi letošnji sneg.

     

    Sara VOCOVNIK
    Sara VOCOVNIK, Tina SMONKAR

    Sara Vocovnik

    Novinarka

    Sorodni članki

    Back to top button