Potovanje

Potovanje po Italiji z vlakom ali avtobusom? Zakaj pa ne

Si že kdaj razmišljal, da bi si Italijo ogledal z vlakom ali avtobusom? Zakaj pa ne? Italija je zagotovo fenomen, kar se tiče svoje zgodovine. Potreboval bi krepko nekaj let za ogled vseh njenih kotičkov, da bi razumeli, kaj vse se je v zgodovini pripetilo na teh tleh.

Eden od načinov, kako svoje potovanje upočasniti in obiskati največ italijanskih mest, je zagotovo potovanje z vlakom ali avtobusom. Res je, da bo potovanje potekalo nekoliko počasneje, boš pa ob tem lahko občudoval okolico in izkoristil čas za prebiranje turističnih informacij o mestu, kamor vneto hiti tvoje prevozno sredstvo. Več namigov za to, kako potovati na okolju prijazen način in se pri tem zabavati, pa najdeš v tem prispevku.

Svoje potovanje lahko začneš kjer koli. Zagotovo pa ne smeš izpustiti glavnega mesta in prestolnice italijanske Toskane z neskončnimi turističnimi znamenitostmi, ki kričijo po tvoji pozornosti. Naj te popeljemo skozi kratek sprehod po Rimu in povemo nekaj malega o Firencah, potem pa pot nadaljuj po svoje.

Glavne znamenitosti Rima in česa ne smeš izpustiti

Rim kot glavno mesto Italije je z okoli štirimi milijoni prebivalcev četrto največje mesto po številu prebivalcev v Evropski uniji. Zgodovina mesta sega kar 2500 let nazaj, uradno pa je bilo ustanovljeno leta 753 pred našim štetjem. Naseljeno je bilo že veliko dlje. Kar težko si je predstavljati, kaj vse lahko vidimo in doživimo v tem večnem mestu. Dnevno se tja odpravi veliko letal z vseh koncev sveta, zato ni strahu, da ne bi našel ugodne letalske vozovnice, nato pa svojo pot nadaljevali bodisi z vlakom ali avtobusom.

Rimski Panteon je eden najbolj ohranjenih spomenikov mesta, star pa je že okoli 2000 let. Danes mestu služi kot cerkev. Zanimiva je tudi kapela Santa Maria del Popolo, ki so jo zgradili, saj so verjeli, da so to mesto zasedli demoni, ko so tukaj pokopali zlobnega cesarja Nerona. Seveda pa ne smeš izpustiti slavnega Vatikana in vatikanskih muzejev, tudi če te vera ne zanima najbolj. Vatikanski muzeji so bili ustanovljeni v 16. stoletju, razstave pa se vlečejo skozi kar sedem kilometrov hodnikov in dvoran.

Rim je kulturno in zgodovinsko izjemno bogat, zato je tudi ena najbolj priljubljenih destinacij za turiste. Podrobneje o tem, kaj si ogledati, je v eni izmed številk spletne revije Globetrotter povedala prostovoljka Alenka. Veliko lepega o tem mestu nam je tudi zaupala Kristina v prispevku La Citta Eterna.

rim, italija, potovanje

Kaj si ogledati in kaj početi v Firencah

Eden izmed italijanskih krajev, ki ga ne smeš izpustiti, so zagotovo Firence, glavno mesto italijanske Toskane. Firence so znane po svoji zgodovini. Središče mesta je bilo v srednjem veku eno trgovskih in finančnih središč ter eno izmed najbogatejših mest v tistem času. Tukaj se je rodila renesansa, prav tako pa so Firence dobile sloves, da so Atene srednjega veka. Središče mesta je pod Unescovo zaščito, kar je velik razlog za obisk.

V Firencah si preprosto moraš privoščiti kepico sladoleda, saj obiskovalci pravijo, da lahko prav tam najdeš najboljši sladoled na svetu. Spiti pa moraš tudi kozarec vina, saj je področje znano po svoji vinorodni pokrajini. Znamenitosti in zanimivosti je v mestu veliko. Tudi umetnost boš našel na vsakem koraku, tako renesančno kot sodobno. Najbolj ikonična znamenitost je zagotovo Duomo, kupola, ki jo je začel graditi in izdelovati Arnolfo di Cambio leta 1296, konstrukcija pa je trajala kar 150 let.

italija, firence, potovanje

Italija je čudovita dežela, ki ponuja veliko zanimivosti in prelepih mest. Za še več popotniškega navdiha glede tega, kaj si ogledati, pa lahko prelistaš spletno stran, kjer so objavljeni številni potopisi, polni praktičnih popotniških nasvetov iz prve roke. Miran te bo popeljal po peti Italije in razkril, kaj popotniku ponujata južnoitalijanski pokrajini Apulija in Bazilikata. Za potepanje po Siciliji ne spreglej tega prispevka, ki govori o najbolj romantičnem mestu v Sredozemlju. Benetke so bile vedno tako romantične in to je potrdila tudi novinarka Sanela, ki je prav v tem mestu naredila fotografijo za eno izmed naslovnic spletne revije Globetrotter. To in še več o Italiji najdeš na popotniški strani.

Kateri vodnik si izposoditi?

Lonely Planet ponuja široko izbiro vodnikov po Italiji. Izbereš lahko tradicionalni vodnik z več fotografijami ali pa praktično žepno izdajo. Na voljo so tudi zemljevidi. Člani HI prejmete 20-odstoten popust.

Katero je najboljše zavarovanje za potovanje?

Svetovni digitalni nomadi je zavarovanje, ki so ga popotniki naredili posebej za svoje sopotnike. Plačaš osnovno zavarovanje, ki je odvisno od tega, kam in koliko potuješ. Zavarovanje tako krije sprejem v bolnišnico, zdravila, evakuacijo s helikopterjem, zgodnji let proti domu, stroške, ki so nastali zaradi ukradenih potnih listov ali prtljage, in še veliko več. Člani HI prejmete 5-odstoten popust.

PZS
PZS

Sorodni članki

Back to top button