Potovanje

Obiščite neprecenljive lepote Slovenije

Ste že obiskali vse neprecenljive lepote Slovenije? Letošnje poletje jih lahko obiščete kar na domačem pragu, v Europarku Maribor. V mariborskem nakupovalnem središču od 15. julija naprej vabijo na fotografsko razstavo, ki vas bo popeljala po vseh skritih biserih naše deželice.

Zaklade Slovenije je na svoji vespi raziskoval mariborski fotograf Bojan Mihalič, ki je utrinke in dogodivščine s poti delil tudi s sledilci na Europarkovem Facebook profilu, Instagram profilu in na spletni strani Europarka.

Z Goričkega v Piran

lepote Slovenije, Zaklade Slovenije, Slovenija, vespa, Europark, Alpski raj, Bojan Mihalič,

Bojana Mihaliča je pot najprej vodila na skrajni severovzhod Slovenije, skozi pisane Slovenske gorice do prekmurskih ravnic in vinorodnih gričev na Goričkem. Doživetja je težko prešteti na prste ene roke. Romantičen otoček na reki Muri, odlična rujna kapljica goričkih vinogradnikov in dih jemajoči razgledi na okoliško pokrajino. Sledil je skok do ormoških lagun, kjer domujejo divje ptice, nato pa že pot na sever, na Koroško. Tam se Drava razodene v vsej svoji lepoti in vabi plavalce, pogosto pa gosti tudi koroške splavarje. Nekaj posebnega je tudi vožnja po Mežiški dolini in še in še. Toliko lepot na majhnem prostoru, pot pa se je komaj dobro začela!

Alpski raj

lepote Slovenije, Zaklade Slovenije, Slovenija, vespa, Europark, Alpski raj, Bojan Mihalič,

Fotografova naslednja postojanka je bila Gorenjska, ki je veliko več kot le Bled. Tu so Sava Bohinjka, slikovite poti ob Bohinjskem jezeru, idilične male vasice, slapovi in seveda zimzeleni prelaz Vršič. Vzpon na Vršič je vedno razburljiv, spust v dolino Trente pa prav tako spektakularen. Bojan Mihalič je bil očaran: “Tukaj bi lahko preživel ves dopust. Vsako leto. Na koncu ne veš več, kaj bi fotografiral, ker je na vsakem koraku nekaj. Tako so se mi pred očmi zvrstili izvir Soče, Kekčeva domačija, Kugyjev spomenik, Velika korita, slap Virje, Most na Soči in še posebej Alpski botanični vrt Juliana.”

Od smaragdne Soče do slovenske Toskane

lepote Slovenije, Zaklade Slovenije, Slovenija, vespa, Europark, Alpski raj, Bojan Mihalič,

Iz Posočja ga je pot vodila v Cerkno, nato pa do Idrije, kjer sicer ni srečal nobene klekljarice, je pa zato naletel na ribiče, ki so muharili pod mostom v Spodnji Idriji. Po poti skozi slikovit Kanal ob Soči je počasi prispel v Goriška brda. “Prekrasne vinske kleti, gorice, nasadi sadja in oljk, odlične gostilne in zasebne pršutarne so tu doma. Prav zares ena žlahtna ‘štorija’. Tu ne vidiš mrkih obrazov. Tu je vsak dan kot znamenita dva dneva v Europarku, ko imamo ‘Late night shopping’, vmes pa dobiš še Desetake pri Vratih sreče,” se je kar smejalo Mihaliču.

Čez drn in strn domov v Europark

lepote Slovenije, Zaklade Slovenije, Slovenija, vespa, Europark, Alpski raj, Bojan Mihalič,

Primorsko je prekrižaril po dolgem in počez, od Brd do obale, pa vse do malce pozabljenih Brkinov. Od tod pa naprej mimo Postojne, na Kočevsko, kjer je lahko občudoval številne kraške pojave. Za konec še skok na skrajni jugovzhod Slovenije, v pravljično Belo krajino, po kateri lenobno teče Kolpa. Popotovanje se je počasi bližalo koncu. Pot je Mihaliča vodila le še navzgor, med dolenjskimi griči preko Haloz v rodni Maribor. Doma bo čas, da zbere vse spomine in vtise ter razvije vse fotografije, ki bodo do konca septembra krasile stene pri kavarni Ginger v nadstropju največjega nakupovalnega središča v severovzhodni Sloveniji. Fotograf bo skozi razstavo obiskovalce popeljal na čudovito pustolovščino po Sloveniji. Poletje v mariborskem Europarku bo dolgo in polno nepozabnih doživetij!

 

 LŽ / IPPR
Bojan MIHALIČ

Sorodni članki

Back to top button