FotoPotovanje

Mednarodni večer za nove Erasmus študente ob odlični hrani

Na Štuku so se ponovno zbrali novi Erasmus študenti, ki so s seboj prinesli tradicionalno hrano in pijačo svoje države. ŠOUM je za posebno presenečenje povabil še Akademsko folklorno skupino (AFS) KUD Študent, da so se lahko študenti iz tujine spoznali še z draguljem naše kulture - folklornim plesom.

ESN ŠOUM vsak semester poskrbi za dobrodošlico novih študentov iz tujine. Ob njihovem prihodu je bila najprej na Štuku prirejena zabava “Erasmus welcome party“. V naslednjih dneh so v sklopu ESN Maribor sledile zabavne aktivnosti. Erasmuse so med drugim popeljali na “pubcrawl”, nočni pohod in igranje beerponga.

Da se lahko tuji študenti spoznajo z našo kulturo in da se lahko mi spoznamo z njihovo, pa poskrbi tradicionalni mednarodni večer. Vsak študent je lahko prinesel hrano ali pijačo, značilno za svojo državo ali pa je sestavine kupil in jo pripravil sam.

Hrana, pijača in mednarodno druženje

Na slovenski mizi so se znašle vse naše tradicionalne jedi, od prekmurske gibanice do ričeta. Prav tako smo s fuzlom, borovničkami, špricerjem in drugimi slovenskimi pijačami poskrbeli, da nihče v dvorani ni bil žejen.

Svojo tradicionalno jedačo in pijačo pa je predstavilo še veliko število drugih držav. Med drugim je Rusija pripeljala svojo vodko, Poljska je pripravila cmoke “pierogi”, Belgija tisoč in eno slaščico, skorajda vsaka država pa je predstavila še pivo iz svoje države (npr. Hrvaška Ožujsko). Med drugimi predstavljenimi državami so bile še Severna Makedonija, Slovaška, Malta, Španija, Kitajska, Ukrajina, Grčija …

| Na Štuku se je zbrala ogromna količina hrane, pijače in Erasmus študentov.
mednarodni večer, erasmus študenti, ŠOUM, ESN Maribor, Erasmus welcome party, AFS Študent, Erasmus dan, kako na Erasmus, tujina, Rusija, Španija, tradicionalne jedi, slovenske tradicionalne jedi, erasmus international evening, erasmus | “Duhovnik”, ki je že kot maskota Erasmusa, je prišel blagosloviti alkoholno pijačo.
mednarodni večer, erasmus študenti, ŠOUM, ESN Maribor, Erasmus welcome party, AFS Študent, Erasmus dan, kako na Erasmus, tujina, Rusija, Španija, tradicionalne jedi, slovenske tradicionalne jedi, erasmus international evening, erasmus | Tujim študentom smo pokazali eno izmed naših najlepših tradicij – folkloro.
mednarodni večer, erasmus študenti, ŠOUM, ESN Maribor, Erasmus welcome party, AFS Študent, Erasmus dan, kako na Erasmus, tujina, Rusija, Španija, tradicionalne jedi, slovenske tradicionalne jedi, erasmus international evening, erasmus | Nato so se pa v podajanju klobukov preizkusili še sami Erasmusovci.

  Tudi Erasmus študenti so zaplesali polko

  Posebno presenečenje je bila AFS Študent, ki je najprej malo zaplesala in tako tujim študentom pokazala naš tradicionalni ples. Nato so Erasmus študenti zaplesali še sami, najprej s podajanjem klobukov, nato so se pa skupaj s folklorniki podali na plesišče in zaplesali polko. Za študente iz tujine pa to še ni bil zaključek večera, saj se je zabava nadaljevala pozno v noč.

  Letos največ študentov iz Španije

  V Maribor je ta semester prišlo okoli 500 Erasmus študentov, največ iz Španije, veliko število pa še iz drugih Evropskih držav. Pozdravni tedni za njih sicer trajajo še vse do četrtka. Do takrat ima ESN Maribor zanje organiziranih še nekaj drugih aktivnosti. V četrtek, na zadnji dan, bo za vse študente potekal še Erasmus dan. Takrat se bo skozi mesto sprehodila tudi mednarodna parada vseh tujih študentov, na koncu bo pa nastopila še glasbena skupina Happy Ol’ McWeasel. Več informacij lahko najdeš tukaj.

   

  Mojca KUPČIČ
  Boris OČKERL

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button