Kultura

Festival Lent tokrat le z manjšimi prizorišči in brez ognjemeta

Mariborski Festival Lent, ki je ponavadi predstavljal uvod v poletje, letos zaradi spremenjenih okoliščin zaključuje poletne počitnice. Postregel bo le z manjšimi prizorišči, na katerih bodo dali prednost domačim ustvarjalcem, še vedno pa bo zmes glasbe, plesa, gledališča in drugih vsebin. Dogajanje se bo začelo v petek, 21. avgusta, in trajalo do 29. avgusta.

Medtem ko se je prejšnja leta pred začetkom festivala preigravalo vprašanje, ali bo Glavni oder na Dravi ali na Trgu Leona Štuklja, so se organizatorji temu odru zaradi omejitev zaradi novega koronavirusa letos kar odpovedali. “Nismo si ga mogli privoščiti,” je na novinarski konferenci povedal prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Poigravali so se celo z mislijo, da festivala letos ne bi organizirali. Na koncu so se odločili, da ga kljub vsemu izvedejo. “Mestu je treba povrniti utrip in potrebno je podpreti kulturno-umetniški sektor,” je prepričan Rukavina.

Gesto je med drugimi pozdravil komik Tadej Toš. Poudaril je, da je za človekovo zdravje pomembna tudi ustrezna skrb za njegovo dušo. “Umetnost, kultura in druženje pa so osnovna hrana za dušo,” je dejal.

Kot osrednje prizorišče festivala, ki ga v Mariboru prirejajo od leta 1993, bo služil Večerov oder. Tega so z Lenta prestavili na Rotovški trg. Tam bodo lahko na koncertih sprejeli največ 340 obiskovalcev. Med drugim bodo tam koncerti Siddharte, zasedbe Elvis Jackson, Vlada Kreslina, Dan D in Lačnega Franza. Sprva je bilo napovedanih tudi nekaj glasbenih zasedb iz tujine, a teh ni več na programu.

Festival Lent letos brez uradnega odprtja in ognjemeta

Uradnega odprtja festivala ne bo. Dogajanje začelo v petek zjutraj z delavnicami v Mestnem parku v okviru programskega sklopa Artkamp. Prav tako ne bo sklopa Sladolent s kuharskimi mojstri. Odpovedali so se tudi ognjemetu, saj je ta vedno privabil več tisoč ljudi. “Takšnega tveganja ne moremo prevzeti,” je dejal Rukavina.

Najbolj okleščen segment festivala je Folkart, saj bodo letos zaradi omejitev potovanj gostili folkloriste samo iz Slovenije, Češke in Madžarske. V Vodnem stolpu je že na ogled razstava o tem programskem sklopu, iz katerega je pred leti zrasel festival. Dan pred začetkom Festivala Lent pa bo začel potekati tudi vzporedni program Živa dvorišča, ki letos obeležujejo deset let obstoja.

Na odru Minoriti v avditoriju lutkovnega gledališča bo prostor za jazz in komedijo, v Vetrinjskem dvoru za stand up in otroški program. Manjše glasbene zasedbe bodo nastopile na Jurčkovem odru pri Vodnem stolpu. Sodni stolp, ki ga občina trenutno obnavlja, bo s svojim programom gostoval v Minoritski cerkvi. Med redkimi prizorišči v zaprtem prostoru je še Dvorana Union, kjer bo ponovno Salon glasbenih umetnikov.

V sklopu Festivala Lent bo po lanskem premoru ponovno gostovalo ulično gledališče Ana Desetnica. Predstave bodo tudi na pravkar obnovljenem Glavnem trgu, kjer bodo med festivalom tudi sprožili novo zgrajeno fontano. Sprva so nameravali prenovljeni trg uradno odpreti z veličastno slovesnostjo, a so se na občini dogodku zaradi covida-19 odpovedali.

Na vseh prizoriščih se bodo obiskovalci morali držati navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kar vključuje tudi nošenje zaščitnih mask. Tudi sicer pričakujejo letos manj obiskovalcev kot prejšnja leta, mnogo nižji je tudi proračun festivala. Po besedah Rukavine se giblje okoli pol milijona evrov. Od tega prispeva 200.000 evrov Mestna občina Maribor in 40.000 evrov ministrstvo za kulturo. Ostalo predstavljajo sponzorska in lastna sredstva.

 

 STA
arhiv DOSTOP.si
ikona snemalec arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button