Šport

Red Bull Samo Gas dirka je nazaj! Si pripravljen, da ubežiš Filipu Flisarju?

Dirka Red Bull Samo Gas ali Kdo se boji kosmatega moža?, katere glavni motiv je na smučeh ali deski čim dlje bežati pred kosmatim možem Filipom, se v letu 2022 vrača na kaninska pobočja. Pa ne le to, na voljo bodo tudi trije trening kampi.

Smučišče Kanin bo dirko gostilo 2. aprila, Krvavec, Kranjska Gora in Mariborsko Pohorje pa bodo lokacije za organizirana pripravljalna druženja. Na njih bo Filip Flisar, glavni frajer tekmovanja Red Bull Samo Gas, delil znanje in izkušnje med svoje izzivalce.

Red Bull Samo Gas ima preprost koncept, ki pa poskrbi za divjo akcijo. Po ne pretežki kros progi z zavoji, grbinami, skoki, ki jo načrtuje Filip, se poženejo vsi tekmovalci hkrati. Filip štarta malo kasneje in jih lovi. Kdor mu beži najdlje, je zmagovalec.

Pa obstaja recept, da Filipu dejansko ubežiš? Po pravici povedano… težka bo, razen če ga zlomiš. Ampak, lahko mu bežiš čim dlje, za to pa je pametno tudi malo potrenirati. Ravno zato so letos na voljo trije trening kampi, vsak s svojim fokusom.

15. januar na smučišču Krvavec

Tu bosta rdeči niti hitri skupinski štart in vožnja čez grbine. Takole pravi Filip:
“Štart je najbolj pomemben od vsega. Mi v svetu smučarskega krosa vodilnemu na progi pravimo lokomotiva in lomotivi je bistveno lažje obdržat prvo mesto, kot vagonu od zadaj prehitet lokomotivo. Precej logično… Grbine so izvrsten, če ne najbolj efektiven element za pridobivanje hitrosti. Temu pravimo pumpanje, zato dobro pumpaj, če hočeš prehitet lokomotivo pred seboj.”

5. februar na smučišču Kranjska Gora

Pod Vitrancem se bo pililo skoke in bande – dvignjene zavoje. Kar ključna elementa, kot pove Filip, tako za varnost kot za hitrost:
“Obvladovanje skokov ne služi toliko pridobivanju same hitrosti, kot služi v prvi fazi lastni varnosti, saj boš na progi z zelo veliko skupino ljudi, ki skačejo sem ter tja in fajn je, če ne pristaneš na koga pred seboj. S pravo dolžino skoka boš seveda pridobil nekaj hitrosti in predvsem dobro usmeril svojo linijo za dobro izhodišče za prihitevanje naprej… Ne smemo pozabit, da smučarji nimamo gasa, da bi ga stisnili po ovinku in pospešili, zato ti dobra izhodna hitrost iz bande pomaga prehitet ogromno smučarjev pred seboj.”

 

26. februar na Mariborskem Pohorju

Pri zlati lisici doma se bodo udeleženci urili v obvladovanju gneče in dobrih taktičnih odločitvah. Sliši se natrpano, a tako bo tudi na dirki. Kakšna izkušnja ali dve več od konkurence bo lahko zlata vredna! Legendarni Brko že ve:
“Največja specifika smučarskega krosa je ravno vožnja v skupini, ki je ključ do lastne varnosti in dobrega prehitevanja. Smučanje nekomu “po repih” smuči ni najbolj naraven občutek, ampak z malo vadbe se ga hitro navadiš do te mere, da si bistveno bolj suveren in posledično hitrejši… Tudi taktika je tu kjučnega pomena. Pri tako velikem številu ljudi na progi mora pametno pristopiti k nalogi, sploh, če se znajdeš v ozadju skupine. Ohranit je treba mirno glavo, predvidevati linije vnaprej, zavedati se svojih atributov in tudi svojih šibkosti, predvsem pa se zaletavost nikoli na izplača… Tudi v ringu zaletavost privede do udarca na gobec. A žal tvojega lastnega, zato čuvaj zobe!”

 

Cukrčki za udeležence trenig kampov

Že to, da prideš na dirko bolje pripravljen, z izkušnjami Filipa Flisarja v žepu, je velik cukr, ampak vseeno bo vsak udeleženec trening kampa dobil tudi kako praktično darilce. Poleg tega bo Filip nekaterim podelil tudi “wildcard” za dirko na Kaninu, ta bo pomenil brezplačni štart in zajtrk s kosmatim možem pred dirko. Za tiste zadnje napotke!

Kaj pa prijave?

Prijave se odprejo v kratkem. Spremljaj kanale Red Bulla in ne zamudi ničesar!

Red Bull
Red Bull

Sorodni članki

Back to top button