Šport

Bliža se Tour de France: bo Pogačar slavil tretjič ali Roglič prvič?

S petkovo vožnjo na čas v Koebenhavnu se bo začela 109. dirka po Franciji. Največja preizkušnja v kolesarskem koledarju se bo 24. v zgodovini začela zunaj Francije, prvič v danski prestolnici. Na poti do Pariza kolesarje čaka 3328 km po raznolikem terenu, na startu pa bo kar pet Slovencev, kar je izenačeno najvišje število iz leta 2020.

Roglič ali Pogačar?

Kolesarska dirka po Franciji je bila v zadnjih dveh letih rezervirana za slovensko prevlado. Si bosta Tadej Pogačar in Primož Roglič kot leta 2020 vnovič podredila tekmece, ali pa je napočil čas, da se še kdo vmeša v boj za prestižno rumeno majic?

Največja izzivalca Pogačarja bosta prav Primož Roglič in njegov pomočnik Danec Jonas Vingegaard iz nizozemskega moštva Jumbo-Visma. Roglič ima sicer na Tour de France nekoliko grenke spomine. Leta 2018 je na zadnjem kronometru izgubil mesto na odru za zmagovalce, leta 2020 ga je iz rumene majice dan pred koncem slekel Pogačar, lani pa je v bolečinah zaradi dveh grdih padcev končal dirko po osmi etapi.

Vmes je sicer osvojil olimpijsko medaljo in Vuelto, letos še dirki Pariz-Nica in Duphine, želi pa si zmagati tudi Tour.

Glavna ovira na poti do Rogličeve zmage bo Pogačar z UAE Team Emirates. Pred dobrim tednom dni je slavil na Dirki po Sloveniji. V tej sezoni je dobil še dirko po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja, ob tem pa je vpisal še zmago na preizkušnji Strade Bianche po toskanskih makadamskih poteh.

Na dirki po Sloveniji je dirkal agresivno, ves čas napadal ter slavil v tretji in peti etapi. S skupno zmago je zdaj že pri številki 40 po zmagah v karieri. Je nesporni favorit Toura, potem ko je lani zaradi Rogličevega odstopa okrnjeno konkurenco strl kar za 5:20 minute.

Na startu kar pet Slovencev

Na startu na Danskem bodo poleg njiju še trije Slovenci. Eden najbolj vsestranskih kolesarjev Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec (BikeExchange) ter tudi Jan Tratnik (Bahrain-Victorious).

STA
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button