Šport

Odbojkarji v kvalifikacijah za olimpijske igre že s četrto zmago

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v četrtem krogu skupine B olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Tokiu premagala Egipt s 3:1 (-23, 22, 17, 14).

Na začetku še iskali svojo igro

Slovenski odbojkarji so še naprej na dobri poti, da si zagotovijo nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Na kvalifikacijskem turnirju v Tokiu so premagali še četrtega tekmeca, tokrat jim je moral priznati premoč Egipt.

Tako dan prej proti Finski so varovanci Gheorgheja Cretuja potrebovali nekaj časa, da so ujeli ritem. Na zgodnji začetek tekem se očitno še niso povsem privadili, tudi tokrat so po neprepričljivem začetku nekaj časa iskali svojo igro. A so jo našli in to spet tudi po zaslugi menjav. Uresničile so se napovedi, da bodo potrebovali pomoč kakšnega igralca s klopi, to pomoč je ponudil Žiga Štern, ki je skupaj s podajalcem Dejanom Vinčičem v igro vstopil na začetku drugega niza, ko sta zamenjala Uroša Planinšiča in nerazpoloženega Klemna Čebulja.

Do takrat naši odbojkarji niso igrali dobro, praktično niso pritiskali s servisi, ko se ji je ponudila priložnost, pa so delali nepotrebne napake. Posledica tega je bila, da so Afričani kmalu ušli, vodili s 16:11 in 19:14. Slovenska ekipa jih je sicer lovila, se z blokom Nika Mujanovića, ki je v igro vstopil v končnici, približala na 23:21, nato po dveh napakah tekmecev celo izenačila, a ob koncu je usodno napako storil tudi slovenski kapetan Tine Urnaut in niz je odšel v roke Egipčanov.

Zmaga v drugem nizu je obrnila tekmo

Cretu je moral nekaj spremeniti, z menjavama je zadel v polno. Štern je bil v veliko pomoč obremenjenemu Roku Možiču, ki je bil z 21 točkami spet najučinkovitejši slovenski igralec, zanesljivo je držal tudi sprejem, in ima veliko zaslug, da so Slovenci dobili končnico drugega niza. V njej je tekmec še vodil z 22:21, toda po dobrih servisih Urnauta je Štern z dvema zaporednima točkama svoji ekipi priboril zaključno žogo, to pa je z blokom izkoristil Možič.

Zmaga v končnici drugega niza je bil zagotovo prelomen trenutek tekme, v nadaljevanju je Slovenija povsem zagospodarila na igrišču. Nekaj črnih trenutkov je še bilo, posebej v tretjem nizu, ko so Afričani po zaostanku petih točk izenačili na 14:14. Toda po hitrem slovenskemu odgovoru – dosegli so tri točke zapovrstjo, resnejših težav tekmec ni več povzročal. Ne v tretjem in ne v četrtem nizu, v katerem so Slovenci prednost večali od začetka do konca.

V četrtek je v Tokiu dan počitka, nato pa se za Slovence začne zares. Najprej se bodo v petek merili z Američani, ki so prav tako še stoodstotni, v soboto bodo tekmeci Japonci, v nedeljo pa Srbi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button