KulturaŠport

Dončić je prepričal Dragića, da za Slovenijo zaigra poslovilno tekmo

Kapetan zlate reprezentance z evropskega prvenstva 2017 Goran Dragić bo 30. junija odigral poslovilno tekmo za slovensko izbrano vrsto. Novico je Dragić sporočil po premieri dokumentarnega filma 2017 v Stožicah, kjer se je po rdeči preprogi sprehodil tudi Luka Dončić.

Novico sporočil na premieri filma 2017

Po skoraj petih letih od zgodovinskega uspeha slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu je bila v soboto, 3. junija v dvorani Stožice premiera dokumentarnega filma 2017. Dopoldan so si film ogledali šolarji in mlajši ljubitelji košarke, zvečer pa je sledila še gala premiera z rdečo preprogo, po kateri sta se sprehodila tudi Goran Dragić in Luka Dončić.

Goran Dragić je po premieri filma v Stožicah novinarjem sporočil, da so ga Dončić, Rašo Nesterović in njegov brat Zoran dolgo časa prepričevali, da bi še zadnjič oblekel dres slovenske reprezentance. S tem bi se pred domačimi gledalci poslovil od izbrane vrste, za katero je odigral 79 uradnih tekem – več od njega jih ima le Jaka Lakovič (86) – in dosegel 924 točk. Več jih je zbral zgolj Teoman Alibegović (990).

Dragić je ob tem dejal, da bo odigral samo eno tekmo v tretjem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo 2023, in sicer 30. junija v Stožicah proti Hrvaški.

Film prikazuje ozadje zlate medalje v eurobasketu

Dokumentarni film 2017 s podnaslovom Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak prikazuje ozadje ob osvojitvi zlate medalje Slovenije na košarkarskem evropskem prvenstvu v Istanbulu.

V Stožice, kjer si je film na velikem platnu 21 x 11 metrov ogledalo skoraj 9000 gledalcev, je prišlo osem članov zlate reprezentance. Poleg Dragića in Dončića so si v prvih vrstah film ogledali še Vlatko Čančar, Gašper Vidmar, Žiga Dimec, Matic Rebec, Aleksej Nikolić in Saša Zagorac. V Španiji sta ostala Klemen Prepelič in Anthony Randolph, Edo Murić in Jaka Blažič pa sta že odhitela na krajše počitnice, saj reprezentanco čez nekaj tednov čakajo novi izzivi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Režiser in scenarist Goran Vojnović je v filmu 2017 prikazal slovensko reprezentanco od prvih pripravljalnih tekem do legendarne zmage in dviga pokala. Zgodbe in zakulisje evropskega prvenstva, ki je 2017 združilo vso Slovenijo, gledalcem predstavijo zlati slovenski košarkarji, selektorja, člani trenerskega štaba in drugi, ki so bili priče tega veličastnemu dogodku.

Film, dolg 113 minut, je nastal v sodelovanju produkcijske hiše December in Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ter s podporo Slovenskega filmskega centra. Od prihodnjega tedna dalje si ga bo mogoče ogledati tudi v kinodvoranah po vsej Sloveniji.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button