NoviceZdravje

Festival duševnega zdravja: spanje in njegov vpliv na naše delovanje

Včeraj, 15. maja 2024, se je pred Ljudskim vrtom odvijal drugi Festival duševnega zdravja, ki je ponudil vpoglede v skrb za našo duševno dobrobit. Priča smo bili številnim delavnicam, predavanjem in aktivnostim. 

Že drugič se je v Mariboru odvijal Festival duševnega zdravja. Med številnimi aktivnostmi je ena izmed zanimivih tem bila predstavitev doc. dr. Vite Štukovnik, ki je razkrila, kako pomembno je spanje in kako slednje vpliva na naše vsakodnevno življenje.

Zakaj je spanje pomembno?

V svojem predavanju je doc. dr. Vita Štukovnik osvetlila različne vidike spanja, od mikrospanja do REM faze, ter poudarila, da je spanje evolucijsko izjemno pomembno. Kljub temu, da se med spanjem naši možgani nikoli popolnoma ne izklopijo, pa je prav pravilna količina spanja ključna za naše zdravje in dobro počutje.

Festival duševnega zdravja, duševno zdravje, Arsenovič
Na otvoritvi festivala je med govorci bil tudi mariborski župan, Saša Arsenovič.

“Spanje ima veliko vlogo pri spominu, še posebej pri deklerativnem spominu,” pravi predavateljica. Spomini, ki jih tvorimo med dnevom, se namreč med spanjem utrjujejo. “Raziskave so pokazale, da tisti, ki dobro spijo naslednji dan vedo 40 % več, kot nekdo, ki je celo noč bedel in ponaljal snov,” poudarja.

Koristi REM faze spanja

Posebno pozornost je predavateljica namenila REM fazi, ki je ključna za uravnavanje čustvovanja in predelavo čustvenih spominov. V REM fazi (angl. “rapid eye movement”) naši možgani postanejo zelo živahni in njihova aktivnost je precej podobna budnosti. Razlika je v tem, da so naše mišice pri miru.

Festival duševnega zdravja, duševno zdravje
Predavanje Spanje in nespečnost, ki ga je vodila doc. dr. Vita Štukovnik, je bilo namenjeno vsem generacijam.

“REM faza je ključna za uravnavanje čustvovanja, saj takrat poteka predelovanje spominov, ki so povezani s čustvenim doživljanjem. To nam omogoča, da zahtevne vsebine predelamo v mirnem okolju,” razlaga doc. dr. Vita Štukovnik. Podala je rezultate raziskav, ki kažejo, da ljudje, ki niso dovolj spali, naslednji dan ljudi zaznavajo kot bolj ogrožajoče. Kar nam pove, da REM faza spanja pomaga pri predelovanju čustev.

Pomen kvalitetnega spanca za zdravje in delovanje

Predavateljica poudarja, da je “za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ključnega pomena kakovosten spanec. Raziskave so pokazale, da odrasli potrebujemo vsaj sedem ur spanja na dan, pri čemer manj kot šest ur spanca znatno vpliva na naše delovanje in zdravje.”

Navodilu, da moramo spati vsaj 7 ur, žal ne sledimo dobro. Raziskave namreč kažejo, da 65 % Slovencev spi premalo. Kakšne so posledice, če ne spimo dovolj? Ni skrivnost, da pomembni službeni položaji pridejo z mnogimi obveznostmi. Margaret Thatcher je na primer v času svojega mandata spala zgolj 4 ure dnevno, vemo pa, da je bolehala za demenco, vzrok za katero je ravno nespečnost.

Festival duševnega zdravja, duševno zdravje
Za dobro vzdušje je pred začetkom predavanj in delavnic poskrbel Leopold I.

Festival duševnega zdravja v Mariboru je torej ponudil obilo zanimivih tem in delavnic. Vzdušje je bilo polno zanimanja, odprtosti in spoštovanja, kar kaže na to, da je skrb za duševno zdravje postala vse bolj pomembna tema v naši družbi.

Rebeka KRASNIĆ
Rebeka KRASNIĆ

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button