KulskoŠport

Redbull Ascent 360: zgodba o tem, kako je nemogoče postalo mogoče

Včeraj se je odvijala predstavitev filma Ascent 360, ki govori o uspehu dveh slovenskih plezalcev. Pozvpela sta se namreč po najdaljši umetni plezalni smeri na svetu, ki je bila postavljena v tekmovalnem slogu.

Včeraj je na Štuku potekala predstavitev filma Redbull Ascent 360, ki govori o podvigu dveh vrhunskih slovenskih plezalcev. Janja Garnbret in Domen Škofic sta se podala na enega izmed največjih izzivov doslej – preplezala sta trboveljski dimnik. Tako je najvišja slovenska zgradba postala proga, kjer sta plezalca svoje znanje, izkušnje in voljo združila v celoto. Njuno izkušnjo smo spremljali tudi na velikem platnu v dvorani Štuka, predvajanje je organizirala Zdrava Zabava.

Kaj vse je bilo potrebno, da je ideja postala resničnost? Kako dolgo so trajale priprave? Kaj sta spoznala plezalca? Vse to smo izvedeli v dokumentarnem filmu. Ta nam je prikazal prav vse, od tehničnih analiz, do veselja in žalosti. Bili so vzponi, bili so padci. Plezalca pa sta vztrajala vse do samega vrha.

Podvig, kot je Ascent 360, ni vsakdanja plezalna stena – ravno nasprotno, je nekaj nevsakdanjega in za mnoge na videz nemogočega. Resnica je, da si tega ne bi upal vsak. Prav zato so take izjeme tako zelo pomembne.

Kdo, kje in kako?

Janja Garnbret, dekle rojeno na Koroškem, vsak dan premaguje višine. Je večkratna svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju in se rada sooča z novimi izzivi, ki jih ima rad tudi Domen Škofic. Je fant, ki pleza že od svojega 6. leta. Kakor je zapisano na spletni strani Redbull, mu plezanje predstavlja življenjski slog, srečo in sprostitev.

Predstavitev filma Ascent 360 se je pričela z uvodnimi besedami Domna. Želja je bila, da se predstavitve udeleži tudi Janja, vendar ji to zaradi tekmovalnih obveznosti ni uspelo. Domen nam je najprej pojasnil, da je realizacija projekta trajala več let – bolj natančno 7. 360 metrov visok vzpon je bil razdeljen na 13 stežajev. Spopasti sta se morala s 13. konkretno težkimi in edinstveno zasnovanimi smermi. Na koncu jima je uspelo doseči vrh.

Pojasnil nam je tudi, da je projekt terjal veliko volje in truda. Vso delo, ki je bilo vloženo v projekt, smo bolj natančno spoznali med dokumentarnim filmom. Ta nas je popeljal skozi tri stadije; organizacijo, skozi oba vzpona in skozi vse končne občutke.

Predvajanju filma so se pridružili tako starejši kakor tudi mlajši.

Od tal pa vse do vrha

Priprave so bile dolge in težke. Tako Domen kakor tudi Janja se s takšnim izzivom še nikoli nista soočila. Film nam je tako sprva predstavil njun proces navajanja na nekaj novega. Seveda pa smo spoznali tudi vso tehniko, ki je sam projekt omogočila. Medtem ko sta Janja in Domen trenirala, je postavljalna ekipa oblikovala teren.

Po končnih dodatkih je nastopil čas za vzpon. Tega sta ponovila dvakrat – prvič neuspešno, drugič uspešno. Vsak stežaj je bil poseben, to je omogočilo dinamičnost plezanja. Prvi vzpon jima je vzel kar 11 ur. Ko sta prišla do vrha, sta začutila neznansko srečo.

Drugi vzpon je bil lažji. Samo pot sta namreč tokrat že poznala, kar jima je delo malce olajšalo. Seveda sta se tudi tokrat soočala s težavami, ves trud pa je bil poplačan na vrhu nebotičnika.

V spominu so nam ostale njune besede na koncu filma: »We made it«. In res jima je!

Kljub spodrsljajem, sta plezalca preplezala do vrha.

Na koncu še vprašanja

Domen Škofic je po predvajanju filma odgovoril tudi na nekaj vprašanj gledalcev. Te je zanimalo, kakšni so bili občutki po koncu vzpona. »Po prvem vzponu je občutek olajšanja, si srečen, da si končal. Drugič je bila drugačna sreča, vse je bilo popolno. Oba super občutka sreče, vsak na svoj način,« je povedal Domen. Odgovarjal je deloma v slovenščini, deloma v angleščini.

Malce pa smo se tudi pohecali. Med predvajanjem filma so gledalci opazili, da dimnik ni bil v najboljšem stanju. Zanimalo jih je, ali ju ni bilo strah. »Dimnik ni bil v najboljšem stanju, ampak teh posnetkov prej nisva videla,« se je pohecal Domen. Seveda pa je rekel tudi, da zaupa svojima mentorjema (Katji Vidmar in Simonu Margonu).

Domen je ponosno povedal tudi, da je plezanje zelo dober šport, ki ga lahko poskusi vsak. Mogoče pa ogled filma Ascent 360 nad športom navduši tudi vse ostale? Film za ogled je dostopen na Redbull TV. Predvajanje filma in predstavitev je omogočila organizacija Zdrava Zabava.

Domen nam je ponosno povedal tudi, da je bilo plezanje nepozabna izkušnja.

Iva KNEZ
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Dejan ZVONAR

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button