PotovanjeŠport

PZS svari pred zimsko sezono v visokogorju in neustrezno opremo

Planinska zveza Slovenije (PZS) vse ljubitelje gora opozarja, da se je v visokogorju začela zimska sezona. Ta skriva povsem drugačne pasti od poletne, zato na PZS gornike želijo spomniti na primerno opremo, predvsem pa na znanje za njeno uporabo.

Kaj ne sme manjkati v nahrbtniku zimskega gornika?

Matjaž Šerkezi, dolgoletni strokovni sodelavec PZS, je vnovič izpostavil oblačenje več plasti oblačil, kar omogoča enostavno uravnavanje toplote, predvsem pa uporabo primernih izolacijskih materialov, ki so še kako pomembni v primeru nesreče.

“Pozimi v nahrbtnik obvezno sodijo tudi rokavice in kapa, sončna očala, saj je snežna slepota možna tudi pri nas. Pa kakšna visoko energijska hrana za vsak primer, čelna svetilka in prva pomoč, kamor je treba dodati kakšno tableto proti alergiji, saj ta lahko ponesrečencu pomaga, preden po dveh, treh urah gorski reševalci pridemo do njega v gore.”

Med klasiko v opremi Šerkezi našteva še zemljevid novejše izvedbe in kompas. V modernem času pa tudi dodatno baterijo za polnjenje svetilke ali mobilnega telefona, posebej v zimskem času, ko je delovanje baterije krajše.

Izjemno pomembno je tudi naše znanje in informacije o razmerah

V zimskem času opozarja tudi na uporabo cepina in derez na zahtevnejših pobočjih. “Pomembno pa je, da opremo znamo uporabljati, in to se najlažje naučimo na tečajih. Pomembna je tudi izbira informacij, ki je najboljša v vodnikih planinske zveze, ki so seveda lahko tudi na spletu. Ostali vodniki in nasveti so lahko zelo subjektivni in kar je za nekoga lahko, je za drugega lahko pretežko.”

V zimskem času je na nekaterih območjih zelo pomembna tudi informacija o stabilnosti snežne podlage oziroma plazovih. Osnovno pravilo je še vedno, da sneg potrebuje vsaj tri dni, da se sprime s staro podlago, a je na različnih lokacijah vseeno treba poznati mikro razmere.

gore, sneg, pozimi, smučanje, planinec
Dobra oprema, znanje in aktualne informacije o razmerah so nujni za varno pot v gore pozimi.

Kaj pa turno smučanje?

Posebej pomembno je seznanjanje s stopnjo nevarnosti plazov za turne smučarje. Vaditelj in reprezentant v tem novem olimpijskem športu Luka Kovačič zato opozarja na uporabo lavinskega trojčka – žolne, aluminijaste lopate in sonde – pa tudi plazovnega nahrbtnika. “Zaradi varnosti je pri turnem smučanju najbolj pomembno, da se v gore odpravimo v parih, vsak udeleženec pa mora imeti svoj lavinski trojček.”

Kovačič svetuje še, da se začetniki turnega smučanja lotijo na organiziranih tečajih. “Osnova je znanje alpskega smučanja, pri čemer se moramo suvereno spustiti vsaj po vseh rdeče označenih progah. Ostalo se lahko naučimo na tečaju.”

“Paziti moramo tudi na svarila pred plazovi. Treba je preveriti mikro lokacijo in se podrobno seznaniti z razmerami. Tudi snežni bilten, ki ga izdajo ARSO, je treba res prebrati do konca. Med ključnimi deli priprave na turno smučanje je prav seznanjanje z vremenom in razmerami,” je dejal.

“Tudi razmišljanje, da bomo ob nevarnosti plazov smučali po gozdu, je lahko nevarno. Tam se skrivajo podrta drevesa, napete električne ograje in druge pasti, ki so lahko celo usodne,” je dodal. Velika pomoč so lahko tudi vodniki turnega smučanja.

Kovačič pa je opozoril še na planince, ki uporabljajo smučino turnih smučarjev za hojo. “Tudi ta se bo predrla, če je planinec pretežek, nam pa pokvari smučino. Verjamem, da mnogi tega ne počnejo iz objestnosti, in prav je, da smo pri tem bolj pazljivi.”

STA
Arhiv DOSTOP.si, Unsplash

Sorodni članki

Back to top button