BivanjeDeloPotovanje

Vozniško dovoljenje po EU

Priznavanje, veljavnost, podaljšanje in zamenjava vozniškega dovoljenja znotraj EU.

Vozniško dovoljenje navadno izda organ države članice EU, v kateri prebivate in je tako priznano po vsej Evropski uniji.

V primeru, da se odločite za selitev v drugo državo EU, običajno ni potrebno zamenjati vozniškega dovoljenja, saj se s sedanjim lahko vozite tako dolgo:

  • dokler je veljavno,
  • ste dovolj stari, da lahko vozite vozilo ustrezne kategorije in
  • dokler ni bilo to odvzeto, omejeno ali preklicano v državi, ki ga je izdala.

Po letu 2013 imajo vsa vozniška dovoljenja, izdana v EU, standardno obliko– plastične kartice v velikosti kreditne kartice, s fotografijo in izboljšanimi varnostnimi elementi. Staro vozniško dovoljenje je za novo potrebno zamenjati najpozneje do leta 2033. Pozanimajte se o vrsti svojega vozniškega dovoljenja, kakšni so njegovi varnostni elementi, katere pravice in kategorije vozil navaja.

Po letu 2013 sprejeta standardna oblika vozniških dovoljenj.

Po želji pa lahko svoje vozniško dovoljenje prostovoljno zamenjate za dovoljenje države članice vašega novega prebivališča. Tuji organi pri tem preverijo veljavnost vašega vozniškega dovoljenja v vaši prejšnji državi prebivališča. Prav tako, pa morate dokazati, da v tej državi izpolnjujete pogoje za pridobitev vozniškega dovoljenja. Več informacij o formalnostih lahko preverite tukaj, z izbiro države članice EU.

Vozniško dovoljenje morate obvezno zamenjati za dovoljenje, izdano v novi državi prebivališča:

  • če vozniško dovoljenje izgubite, vam ga ukradejo ali poškodujejo,
  • po dveh letih prebivanja v novi državi, kadar imate vozniško dovoljenje z neomejeno veljavnostjo in to zahteva država, v kateri prebivate,
  • če v državi prebivališča storite prometni prekršek.

Kadar vašemu vozniškemu dovoljenju poteče veljavnost in ste se preselili v drugo državo EU, morate za podaljšanje zaprositi v državi v kateri navadno bivate – običajno prebivališče (torej tam preživite najmanj 185 dni v koledarskem letu).

Stara vozniška dovoljenja je potrebno zamenjati za nova najpozneje do leta 2033.

Ko svoje prvotno vozniško dovoljenje zamenjate za dovoljenje države vašega novega prebivališča, za vas veljajo predpisi te države (npr. glede veljavnosti, zdravniškega pregleda). S tem se lahko spremeni tudi obdobje veljavnosti.

  • 10 let: Belgija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Italija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nizozemska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija, Švedska in Združeno kraljestvo.
  • 15 let: Avstrija, Ciper, Danska, Francija, Grčija, Nemčija, Poljska in Slovaška.

Mednarodno vozniško dovoljene ali začasno vozniško dovoljenje nista regulirana na ravni EU in morebiti ne bosta priznana v drugi državi EU. Svetujemo vam, da se pri pristojnih organih pozanimate o pravilih glede vozniških dovoljenj.

Pri pristojnih organih nove države se je prav tako potrebno pozanimati glede priznavanja vozniških dovoljenj, izdanih zunaj EU. Če ste imetnik vozniškega dovoljenja države EU, ki je bilo izdano v zameno za vozniško dovoljenje, izdano izven EU se morate v primeru ponovne selitve v drugo državo EU zavedati, da ni nujno, da bo ta država priznala vaše novo dovoljenje. O tem odloča vsaka država EU zase.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGEurope Direct Podravje
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button