Šport

Po zgodovinskem slovenskem uspehu na Touru Slovenija danes rumena

Slovenija bo po zgodovinskemu uspehu Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na Touru danes obarvana rumeno. Slovenska kolesarja sta v nedeljo svoji imeni in tudi Slovenijo potisnila na naslovnice številnih svetovnih medijev, v domovini pa se bo proslavljanje njunih dosežkov nadaljevalo tudi danes.

Slovenski kolesar Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. Enaindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je v nedeljo v rumeni majici varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah in postavil piko na i izjemnim predstavam na Touru. Na njem je blestel tudi na koncu drugouvrščeni Primož Roglič.

Pogačar je tako potrdil vse rekorde, ki jih je neformalno dosegel že po sobotnem kronometru. Uradno je postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904. Postal je tudi prvi debitant po Francozu Laurentu Fignonu in letu 1983, ki je osvojil Tour.

V Ljubljani sprejem pripravljajo 28. septembra.

Že v nedeljo je nekaj sto Slovencev Pogačarja in Rogliča pričakalo na ciljni črti v Parizu, med njimi sta bila tudi predsednik republike Borut Pahor ter zunanji minister Anže Logar. Slavnostno je bilo tudi v rodnih krajih Pogačarja in Rogliča, Komendi in Kisovcu.

Danes se bo kolesarjem poklonila tudi prestolnica, saj bo Ljubljanski grad obarvan rumeno. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je na družbenih omrežjih napovedal, da tako naša najboljša kolesarja kot vse njune podpornike na sprejemu pričakujejo v ponedeljek, 28. septembra, na Kongresnem trgu.

 

 STA
A.S.O./Pauline Ballet

Sorodni članki

Back to top button