Življenjski slog

Se tudi ti bojiš telefonskih klicev? Morda te muči telefonska tesnoba

Ali moraš kdaj koga poklicati in potiho upaš, da se ti ne bo oglasil/-a? Če je odgovor ja, morda tudi tebe muči telefonska tesnoba. Ne glede na to, ali te skrbi, kaj boš rekel/-a ali kako zveni tvoj glas, je strah pred klici prisoten in diktira tvoje življenje. Kako se ga lahko znebiš? Je to sploh mogoče? Morda ti spodnji članek lahko pomaga pri razumevanju tega fenomena.

Stvari so zelo preproste: nekateri se samodejno oglasijo, ko jim zazvoni telefon – drugi pa se ob misli na to čisto prepotijo. Izvajanje telefonskih klicev za mnoge ni samoumevno. To se sicer sliši smešno v dobi, ko so telefoni vedno z nami, ampak tako je. Kljub nenehni prisotnosti telefonov v našem življenju, ti vseeno lahko povzročajo strah, tesnoba pa lahko ovira tvoje vsakdanje življenje.

Vendar se ni treba obremenjevati. Kot vsak drug strah je tudi telefonsko tesnobo mogoče premagati. Predstavljamo ti nekaj nasvetov, kako lahko svojo telefonsko fobijo ohranjaš pod kontrolo in ponovno zaživiš na polno.

Pfff, strah pred klici?

Tako je – telefonska anksioznost oz. tesnoba, drugače poznana kot telefonofobija, se nanaša na izogibanje pogovorom po telefonu. Kako se ta fobija sploh predstavlja? Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki se soočajo s strahom pred telefonskimi klici, raje besedilna sporočila. Menijo, da ta omogočajo boljšo in lažjo izraznost. Ampak, zakaj je temu tako?

Pošiljanje sporočil omogoča, da se izogneš neposredni komunikaciji, kar mnoge stvari tudi olajša. Poleg tega imaš pri pošiljanju sporočil možnost, da načrtuješ, kaj točno želiš povedati. Lahko si neformalen ali formalen. Mogoče ti to omogoča tudi višjo samozavest? Tako je mnogim, ki se soočajo z anksioznostjo, lažje komunicirati.

Zakaj se bojim telefonskih klicev?

Telefonska tesnoba nastane zaradi številnih razlogov. Ti razlogi so:

 1. Težave z razumevanjem različnih tipov komunikacije

Ljudje med komunikacijo razumevamo tudi govorico telesa. V neposrednih interakcijah nam neverbalni znaki, kot so drža telesa, manire, kretnje in obrazna mimika, dajejo vpogled v misli in občutke, namere in motivacijo naših sogovornikov. Ko pošlješ neko sporočilo, dostopa do neverbalnih znakov ni. Če po vrhu težko razumeš še verbalne znake, kot sta hitrost govora ali ton, lahko stvari hitro narobe razumeš.

 1. “Ves pritisk je na meni”

Pogovor po telefonu zahteva hitro razmišljanje. Svojih besed tudi ne moreš izbrisati. Se ti zgodi, da se počutiš, da so tvoje besede tvegane? Telefonski klici ne omogočajo veliko časa za razmišljanje o svojem odgovoru, kar na koncu deluje zelo stresno.

 1. Počutiš se obsojenega

Če se počutiš slabo glede svojega glasu ali sposobnosti izražanja svojih misli, se lahko pri izvajanju klicev počutiš še bolj nelagodno ali zavirano. Lahko te tudi skrbi, da sogovornik tiho obsoja vse, kar mu poveš.

 1. Pogovor z drugimi je neprijeten

Telefonski klici zahtevajo, da svojega sogovornika poslušaš. Mogoče imaš v mislih druge stvari? Usmerjanje energije v pogovor je težko, ko si zaskrbljen ali te muči kaj drugega.

 1. Pošiljanje sporočil se zdi varnejše

Sporočila ti omogočajo ponovno branje, če je to potrebno. Preko sporočil lahko o odgovoru tudi bolj premisliš. V najslabšem primeru lahko svoj odgovor tudi zbrišeš. Prav tako so ta tudi manj konfliktna.

Želiš svojo telefonsko fobijo obvladati?

Kako se izraža?

Pogosti simptomi straha telefonskih klicev so:

 1. Izogibaš se klicem ali temu, da bi te klicali drugi.
 2. Zamujaš s sprejemanjem klicev.
 3. Obseden/-a si s tem, kaj boš povedal/-a pred klicem.
 4. Skrbi te, da bi se spravil v zadrego.

Še zadnje, kako se straha znebim?

 1. Preprosto dvigni slušalko

To se seveda zdi očitno, a v resnici se tukaj vse začne. Strahu pač ne boš mogel/-a premagati, če se ne boš izpostavila svetu. Če boš pri klicih več sodeloval, se boš tudi počutil/-a bolj sproščenega/-o.

 1. Malce se nasmehni

Nasmeh človeka pomirja in pomaga pri občutku sreče.

 1. Sprejmi kompliment

Ali pa se tudi nagradi. Če preživiš pogovor, je to velika stvar. Bodi ponosen/-a na ta dosežek.

 1. Prosim, ne pretiravaj

Anksiozni ljudje ponavadi preveč razmišljajo o stvareh. Če nekdo reče nekaj, česar ne pričakuješ, to ne pomeni, da je jezen/-a nate.

Pomemben korak je, da se zaveš svojih slabosti in meja. Telefoniranje je veščina kakor vse ostale. Pomembno je le, da prepoznaš področja, ki jih moraš izboljšati, in se za to potrudiš.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button