KulskoTehnologija

Kaj je razlog, da si ponoči ne bi smeli polniti telefona?

Da bi tvoja naprava čim dlje delovala čim bolje, je potrebno skrbeti tudi za komponento, na katero pogosto pozabimo: baterijo.

Polnjenje telefona ponoči se morda zdi najbolj logično, vendar lahko to sčasoma negativno vpliva na življenjsko dobo baterije. Zaščita baterije je najpomembnejša prioriteta, ko gre za vzdrževanje naprave. Zato si poglejmo, kdaj proizvajalci pravzaprav priporočajo priključitev na električno omrežje.

Huawei svetuje

Po poročanju USA Today so pri Huawei proti prenočevanju. “Telefona ne puščajte priključenega na polnilnik dlje časa ali čez noč,” pravijo. Namesto tega priporočajo, da je najboljši način za podaljšanje življenjske dobe baterije vzdrževanje med 30 in 70 odstotki. To mnenje se odraža tudi v Applovih telefonih iPhone, ki ponujajo optimizirano nastavitev polnjenja baterije, ki ohranja polnjenje pod 80 odstotki.

Tako Apple kot Huawei svetujeta, da se telefonska baterija ne polni do 100 %.

Baterija telefona naj bo med 30 in 70 %

Večino pametnih telefonov poganjajo litij-ionske baterije, ki se sčasoma vedno poslabšajo, ne glede na način polnjenja telefona. Delujejo namreč tako, da prenašajo nosilce naboja med elektrodami, pri tem pa se obremenjujejo sestavni deli, kar sčasoma zmanjšuje njihovo učinkovitost.

Tako pa svetujejo pri Huawei: baterija naj ostane med 30 in 70 odstotki, ne pa se potiska do polnih 100 odstotkov. Morda se ti bo zdelo kontraintuitivno, vendar je dolgoročno gledano to pravilna rešitev. Če baterije ne pustiš, da se izprazni do 0 odstotkov, boš prav tako zmanjšal obremenitev elektrod in poskrbel, da bo dlje časa zadovoljno delovala.

Optimalno ohranjanje napolnjenost baterije je tako med 30 in 70 %.

Pozor! Vnetljivo

Polnjenje naprav čez noč lahko poleg tega, da škoduje življenjski dobi baterije, predstavlja tudi zdravstveni in varnostni problem, če ne paziš, kje jih puščaš polniti. To pa zato, ker se pri polnjenju običajno nekoliko zviša temperatura in če gre kaj narobe, lahko vnetljive površine hitro postanejo nevarne.

“Telefonov ne smete pospravljati pod blazine ali jih polniti na posteljnini,” je za Guardian povedal Paul Shaw, vodja požarnih preiskav pri gasilski reševalni službi v Staffordshiru. “To se imenuje toplotni pobeg v bateriji. Samodejno se segreva. Vedno znova in znova se stopnjuje. Delovna površina ali lesena mizica sta primerni, saj baterija ne bo oddajala dovolj toplote. ”

Svetuje pa se, da se telefon ne polni na postelji, temveč na leseni ali delovni površini.

Nihče ne mara, da mu zmanjka baterije ravno takrat, ko je najmanj zaželeno, a če želiš podaljšati optimalno delovanje svojega telefona, je morda čas, da začneš pravilno skrbeti tudi za njegovo baterijo.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button