Kulsko

Adijo vape, pozdravljen sprape?

Novo nikotinsko razpršilo je namenjeno odvisnikom, ki opuščajo kajenje, a je podobno kot vape, nikotinski obliži ali žvečilke lahko nevarno zasvojljivo.

Novo oralno razpršilo, ki se ga je prijelo ime sprape, bi lahko napolnilo praznino, ki bo nastala ob morebitni množični prepovedi elektronskih cigaret. Iz še neznanega vzroka te povzročajo številne smrti.

V 12 tednih do rešitve odvisnosti

Neodvisna strokovna skupina je ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) nedavno priporočila, naj odobri prodajo ustnih razpršil z nikotinom. Razpršilo, ki ga izdeluje podjetje GlaxoSmithKline, z vsakim pršilom sprosti en miligram nikotina. To je približno dvanajstina količine, ki jo najdemo v cigareti. Priporočena meja zaužitja je 4 pršila na uro in največ 64 pršil na dan. Odmerek nikotina se nato postopoma zmanjšuje in popolnoma prekine po preteku 12-tedenskega obdobja, ki naj bi zadostovalo, da oseba opusti kajenje.

kajenje
Sprape se pridružuje naboru pripomočkov za boj proti kajenju.

Skupina je glasovala 9–6 v prid pršilu, pri čemer je dejala, da koristi spreja kot pripomočka za opuščanje kajenja odtehtajo njegova tveganja. Nikotinski sprej tako predstavlja zdravju prijaznejšo obliko vape naprav. Čeprav naj bi bila prav to varnejša alternativa običajnemu kajenju, so v ZDA odkrili okoli 100 skrivnostnih bolezni pljuč, za katere bi lahko bile krive elektronske cigarete oz. vape. Posledice e-cigaret in uporabe vape naprav je zaradi relativne novosti tehnologij težko določiti. Raziskovalce zato skrbi, da za naša pljuča niso nič boljše kot običajni cigareti.

Najstniki so zlorabljali vape, bodo tudi sprape?

V 45 državah, kjer pršilo že prodajajo, ga oglašujejo podobno kot nikotinske žvečilke in obliže – primarno je namenjen kadilcem, ki želijo svojo razvado čim hitreje in učinkoviteje opustiti. A tako kot v primeru ostalih odvajalnih pripomočkov, denimo e-cigaret, obližov ali žvečilk, obstaja možnost, da uporabniki razvijejo nikotinsko odvisnost. Zaradi tega so člani skupine izrazili pomislek glede možnosti zlorabe izdelka s strani nekadilcev, predvsem najstnikov, ki potrebe po spreju v resnici nimajo. Po poročanju Reutersa se strokovna skupina namreč zavzema za prodajo oralnega razpršila brez recepta, zato bi bile zlorabe enostavne.

vape, kajenje
Vape je postal priljubljen tudi med posamezniki, ki potrebe po njem niso imeli.

Medtem ko skupina ni uradno povezana s FDA, zato ji uprava ni dolžna ugoditi, pa običajno sledi njihovim napotkom. Sprape bi tako lahko na ameriškem trgu postal resna konkurenca e-cigaretam.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button