IzobraževanjeKulskoZabava

Zadnja Trivia leta 2023 na potep skozi desetletja

Včeraj je potekal še zadnji trivia večer leta 2023. Potovali smo povsod … V Ameriko, Uranguay, Francijo, Španijo in vse do Združenih držav. Kaj vse smo spoznali na tej dolgi, a hkrati kratki poti? Beri naprej!

Zadnji Trivia večer leta nas je popeljal na potep skozi tematike, kot so filmi in serije, glasba, zgodovina in vse do splošnih vprašanj o organizaciji ŠOUM. Tokrat je potekala na zdaj že znanem zimskem mestu – v topli dvorani Štuk. Lahko bi rekli, da smo v eni noči spoznali skoraj cel svet. Osrednja tema trivia večera so bila desetletja, vsak sklop se je tako osredotočal na posamezno desetletje 20. stoletja.

Prepotovali smo Evropo, spoznali Afriko in Azijo ter preko Atlantika zaplavali vse do ZDA. Seveda pa med treniranjem možgančkov nismo bili lačni ali žejni, za snacke in pijačko sta namreč poskrbela sponzorja Maribox in Shark. Potek trivie pa so omogočili tudi Univerza v Mariboru, Štuk, Evropark, Mcdonalds, Kozlovna Poštna in DM.

Oh ta prvi sklop!

Ali veš, katera puška se je (do tega trenutka) največkrat uporabila v raznih filmih gangsterjev? Ali jo mogoče poznaš tudi po kakšnem drugem, bolj »izvirnem« imenu? Vsi tisti, ki se zelo dobro spoznajo na ameriške filme in serije, so ob tem vprašanju prvega sklopa preprosto blesteli. Govorimo o svetovno znanem Thompson Tommy Gun-u, drugače poznanem kot Chicago piano ali trench sweeper ali trench broom, ali RATATATA! Možgančki so z delom morali pričeti že hitro!

Poznaš tudi domačo Slovenijo?

Vprašanj o domači Sloveniji nikakor ni manjkalo. Mogoče tudi ti poznaš teh nekaj splošnih podatkov?  Recimo, kdaj je umrl Ivan Cankar? 1918, seveda! Katera fronta je potekala od 1915–1917 na Slovenskem? Soška! Zanimalo nas je tudi ime pesniške zbirke štirih slovenskih modernistov: Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Cirila Zlobca in Janeza Menarta. Slovenščina osnovne šole nam je ob tem vprašanju prišla prav. Kako se je imenovala? Preprosto, štirje avtorji … torej Pesmi štirih!

Vsi sodelujoči so pridno trenirali svoje možgančke!

Trivia noč na popotovanje v ZDA

Leta 1931 so v New Yorku postavili nebotičnik visok kar 102 nadstropja. Terjal je številna življenja in več mesecev dela. Kako se imenuje? Mogoče si že slišal za Empire State Building. Kdo je takrat vodil ZDA in kdo je leta 1932 postal njen novi predsednik? Katere so glave predsednikov vklesane v Mount Rushmore, priljubljeno svetovno turistično destinacijo? Kdo je oče atomske bombe in ali veš, da je o njem nastal tudi film? Vse to so bila vprašanja včerajšnje trivie, ki je pogosto potovala tudi čez celino, vse do Amerike.

Kam z zločinci?

Zanimalo nas je tudi ime najstrožjega zapora Združenih držav, ki se je odprl leta 1934. Govorimo o zaporu, ki je povzročil številne smrti in mnoga izginotja. Imenuje se Alcatraz. Ko že govorimo o zločinu, mogoče poznaš tudi najbolj znan zločinski ljubezenski par Združenih držav? Par, ki je kriv za nastanek številnih filmov in serij prav v njunem imenu? To sta Bonnie in Clyde!

Bonus, bonus, bonus!

Najpomembnejši del Trivia noči so predstavljala bonus vprašanja, ki so bila vredna kar 2 točki. Vprašanja pa so se navezovala na »študentske zadeve«, kot so ŠOUM, študentski boni, tutorstvo … Včeraj si tako lahko spoznal/-a (če je še nisi) novo platformo oddelka za mednarodno sodelovanje ŠOUM, ki se imenuje Študent vandra. Prav tako smo ugotovili tudi število fakultet, ki sodelujejo v tutorstvu ŠOUM. Poznaš sekretarje in predsednika naše študentske organizacije?

Ali poznaš ŠOUMkota?

Naši zmagovalci!

Vsi tekmovalci so se odlično odrezali, seveda pa so pravilne odgovore izvedeli že takoj po koncu posameznega trivia sklopa. V dvorani smo bili priča smehu, pozitivnemu vzdušju in tudi občasnemu spontanemu odgovoru, ko se tekmovalci pravilnega odgovora niso spomnili. Lahko bi rekli, da se taktika »boljše da napišem nekaj, kakor nič« prenese tudi na vsa izven-šolska tekmovanja.

Na koncu noči pa smo spoznali tudi naše zmagovalce. Za drugo mesto sta se potegovali ekipi To še spijemo pa gremo in Sliško, drugo mesto pa so si po zadnjem vprašanju prislužili ravno Sliškoti. Prvo mesto si je prislužila ekipa Filomašine +1, ki so postregle z največ pravilnimi odgovori.

| Dobitniki 3. mesta ekipa To še spijemo pa gremo.
| 2. mesto je zasedla ekipa Sliško.
| Prvo mesto si je prislužila ekipa Filomašine +1.

  Iva KNEZ
  Dejan ZVONAR

  Iva Knez

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button