Zdravje

6 živil za energijsko poln zajtrk

Če si zjutraj utrujen in zaspan, ti lahko pri zbujanju pomaga pravilen zajtrk

Jutra so za veliko ljudi najbolj naporen del dneva. Zbujanje, zapuščanje tople postelje in priprava na nov dan pa so lahko veliko lažji, če se odločiš za premišljen in poln zajtrk, ki te bo prebudil in napolnil z energijo.

Vsak ima svojo jutranjo rutino, ki pri večini vsebuje še zajtrk. So pa tudi taki, katerih želodec zjutraj ne more prebaviti niti drobtinice. Kljub temu je zajtrk eden pomembnejših obrokov, zato tudi strokovnjaki priporočajo, da pazljivo izbereš, iz česa naj bo sestavljen tvoj prvi obrok dneva. Spodaj lahko najdeš 6 predlogov hrane, ki jo moraš jesti za zajtrk, če se želiš že zjutraj napolniti z energijo.

Med

Poskušaj se izogibati procesiranim sladkorjem, zato raje izberi med. Z njim si lahko sladkaš jogurt, čaj, sadno solato ali kosmiče. Pazi le, da boš izbral naraven med brez aditivov, ki bo kremast, gost in polnega okusa.

Losos

Ribe za zajtrk? Tako je, losos je odličen za začetek dneva. Magistrica dietetike Rima Kleiner pravi, da losos vsebuje veliko vlaknin, vitamina B in B12, ki pomagata dvigniti nivo energije, zato je odlično živilo za tvoj zajtrk.

Jajca

Zajtrk brez jajc si zagotovo težko predstavljamo. Amanda Henham, ki se ukvarja s prehransko medicino poudarja, da imajo jajca ogromno proteinov in B vitaminov. Ti skrbijo za pravilno delovanje encimov, ki hrano pretvarjajo v energijo. Zato kar pogumno speci jajca za zajtrk in se pripravi na deloven dan.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči dokazano znižujejo nivo holesterola v krvi in napihnjenost. Vsebujejo tudi veliko antioksidantov, zato skrbijo še za naše kardivaskularno zdravje. Če boš kosmiče pripravil z mlekom, boš zajtrku dodal še proteine in ustvaril popoln vir jutranje energije.

Ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči bodo v kombinaciji z mlekom poskrbeli, da boš ves dan pokal od energije.

Kvinoja

Če ti ovseni kosmiči niso všeč, se lahko poslužiš kvinoje. Vsebuje ogromno hranil, kot so mangan, folna kislina, magnezij in ima nizek glikemičen indeks, zato uravnava nivo sladkorja v krvi in zagotavlja energijo za ves dan.

Grški jogurt

Če se ti zjutraj mudi, lahko posežeš tudi po skodelici grškega jogurta. Dietetičarka Gabby Geerts grški jogurt priporoča, ker je zdrav vir ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, s čimer poskrbi za celoten spekter hranil. Lahko pa vanj dodaš tudi oreščke, sadje ali kosmiče in tako ustvariš še bolj hranljiv zajtrk.

 

 Dostop.si / UK
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button