Zdravje

Vedno več smrtnih primerov zaradi uporabe e-cigaret

V ZDA so doslej identificirali pet smrtnih primerov zaradi bolezni pljuč, ki jih povezujejo z uporabo elektronskih cigaret. Zaradi e-cigaret naj bi zbolelo že 450 ljudi v 33 ameriških zveznih državah. Zdravstveni uradniki ob tem opozarjajo, da vzrok bolezni še ni dokončno pojasnjen.

Za zdaj še ni znano, ali so bolezni povezane s posameznimi napravami za vdihavanje pare ali s kemikalijami, ki se vdihavajo z elektronskimi cigaretami. V večini primerov smrti in bolezni je šlo za mlade ter zdrave ljudi. Posamezniki so pred hospitalizacijo intenzivno kadili elektronske cigarete.

Čeprav točen vzrok bolezni in smrti še ni znan, je v vseh primerih šlo za zdrave mlade ljudi, ki so pred smrtjo aktivno vejpali.

Večina pacientov je zdravih in mladih, vsi pa so imeli podobne simptome: kašelj, bolečine v prsih in pomanjkanje sape. Uporabljali so elektronske cigarete, to so naprave, ki s pomočjo baterij ogrejejo tekočino in ustvarijo paro.

Zdravniki in zdravstveni uradniki ZDA so v zadnji izdaji revije New England Journal of Medicine objavili niz člankov z opisom teh pljučnih motenj oziroma bolezni.

Sporna sestavina e-cigaret še ni znana

“Točen vzrok bolezni še ni jasen. Resnost bolezni in porast primerov tega kliničnega sindroma kaže, da gre za nov ali na novo prepoznan trend. Trend je skrb vzbujajoč sveženj pljučnih bolezni, povezanih z vdihavanjem pare (vapanjem),” so sporočili zdravstveni uradniki, ki so preiskali 53 pacientov.

Zanimivo je, da noben določen produkt elektronskih cigaret ni povezan z vsemi primeri. Nekateri bolniki uživajo paro na podlagi marihuane, drugi na podlagi nikotina, tretji na podlagi obojega. Čeprav naj bi se večina primerov zgodila pri vdihavanju THC.

Preiskave se osredotočajo tudi na možnost prevarantskih prodajalcev, ki naprave oziroma tulce polnijo z morda škodljivimi snovmi, česar pa kupci ne vedo.

Elektronske cigarete naj bi vsebovale manj škodljivih snovi kot tradicionalne cigarete, kljub temu pa niso neškodljive. Uporabnik je izpostavljen drugim škodljivim snovem, kot so težke kovine, ultra drobni delci, organske spojine in drugo.

Številne kemikalije v elektronskih cigaretah lahko gredo skozi proces termalne degradacije, kar pomeni, da po segretju proizvedejo nove spojine s škodljivimi učinkovinami.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button