Zdravje

Mladi zdravniki Slovenije pozivajo mlade: ostani doma!

S pismom se na dijake in študente obračajo tudi Mladi zdravniki Slovenije, ki pozivajo: ostani doma!

Mladi zdravniki Slovenije pozivajo vse študente in dijake, da skupaj upočasnimo hitrost širjenja okužbe s koronavirusom. “Okužba lahko povzroči tudi težke pljučnice, ki se pri ranljivi populaciji, kot so starejši in kronično bolni, lahko končajo s smrtjo. Pri mlajših pa lahko pride do pretiranega imunskega odziva, ki ga imenujemo tudi citokinski vihar in se prav tako lahko slabo konča.”

Kljub temu pa opozarjajo, da bo večina mladih okužbo s koronavirusom preživela brez večjih težav, “ali pa boste “le” malo posmrkali.” S tem pa bomo postali asimptomatski prenašalci virusa. “Zato vas prosimo, da omejite svoje druženje. Res si želimo, da vsak od nas poskrbi za samoizolacijo v največji možni meri.”

Pozivajo, da omejimo svoje fizične stike in se čimbolj izogibamo fizičnemu stiku,  “kot je zbiranje v skupinah, po lokalih, kinodvoranah, na zabavah. To je izjemoma  čas, ko tudi zdravniki odobravamo in celo spodbujamo druženje (le!) na socialnih omrežjih.

Ne pozabi na zdrav življenjski slog

Ob tem pa opozarjajo tudi na pomen zdravega življenjskega sloga. Piti je treba dovolj tekočine (vode), jesti svežo zelenjavo in sadje in se gibati na svežem zraku. Tokrat sami in ne v družbi. “In seveda: preberite kakšno dobro knjigo, poglejte dober film in ne pozabite na študij.” Koronavirus poteka težje pri kadilcih, zato lahko čas izkoristiš tudi za prenehanje kajenja.

V teh časih je pomembno, da pazimo na rizične skupine – kronične bolnike in starejše. “Naj bodo čim manj izpostavljeni možnosti okužbe.”

Zato v stiku z njimi še bolj dosledno upoštevaj navodila o preprečevanju prenosa okužb (umivanje rok, uporaba razkužil). “Kljub temu, da imate radi svoje stare starše, vas tokrat prosimo, da jih ne obiskujete. Če jim prinesete stvari iz trgovine, jih pustite pred vrati. Če jim znosite drva iz drvarnice, to počnite sami, ne ob prisotnosti starih staršev.”

 

 zdravniskazbornica.si / UK
 Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close