NoviceŠport

Ruski in beloruski plavalci bodo lahko plavali na mednarodnih tekmovanjih

Mednarodna plavalna zveza bo ruskim in beloruskim športnikom ponovno dovolila nastope na tekmovanjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zveza je sporočila, da se je po obsežnih posvetovanjih sicer odločila za vrsto "strogih meril", ki bi športnikom iz Rusije in Belorusije omogočila, da ponovno tekmujejo kot nevtralni.

Pravila, te je pripravila neodvisna delovna skupina, vključujejo prepoved dejavne podpore ruski invaziji na Ukrajino, opustitev nacionalnih zastav in himen ter stroge protidopinške ukrepe.

Poleg tega bo na svetovnih tekmovanjih v vodnih športih pod okriljem zveze lahko tekmoval le po en športnik iz Rusije in Belorusije na disciplino.

Zveza je navedla, da je raziskava med tekmovalci, tako mladimi kot profesionalnimi, pokazala, da bi 67 odstotkov vprašanih podprlo sodelovanje Rusov in Belorusov kot nevtralnih športnikov na mednarodnih tekmovanjih, če bi seveda ti izpolnili stroga merila.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v vodnih športih julija v Fukuoki sicer ruski in beloruski športniki niso smeli tekmovati. Vseeno je zveza hitro podprla priporočilo Mednarodnega olimpijskega komiteja, da jih ponovno vključi v svetovni šport.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button