Študentski vodnikZdravje

Kako? Tako: Odpraviti slabe navade, ki si jih pobral na faksu

"Faks življenje" te lahko priuči precej slabih navad. Med njimi je pitje prevelikih količin kave, poležavanje in zamujanje jutranjih predavanj, zelo verjetno pa je, da ob nočeh na Štuku trpijo tudi tvoja jetra. Kako se lahko teh navad vsaj delno odvadiš?

Če si študent, je kar velika verjetnost, da tvoj vsakdan vključuje slabe navade. Med njimi je, da zamujaš jutranja predavanja, ker se ti ne da vstati, ko se končno spraviš na faks, pa ta dosežek podkrepiš z velikimi količinami kave ali drugega vira kofeina. Ko se nato odpraviš jest “na bone”, namesto bolj zdravih alternativ izbereš pico. Zvečer se odpraviš še na študentski torek in spiješ kak kozarček preveč. Ali pa imaš naslednje jutro nekaj na faksu in se spet prepozno spraviš učit, zato boš “pullal all-nighterja”, se pravi, da boš celo noč pokonci.

Ne gre za to, da je s tem načinom življenja kaj narobe. Navsezadnje smo mladi in mladost je treba uživati. Toda kar velika je nevarnost, da tvoje telo ne bo podpiralo teh odločitev, če jih počneš vsakodnevno. Zdaj, ko si mlad, telo še ne protestira prevelikim količinam kofeina, nezdrave hrane in alkohola ter slabim spalnim navadam, ampak ko boš nekoliko starejši, se ti bodo takšne navade na zdravju poznale. Poleg tega je zelo verjetno, da se jih boš težko odvadil tudi po faksu, če boš tako živel celoten čas študija.

faks, študent, študenti, študentsko življenje, slabe navade študentov, nezdrave navade študentov, kava, celonočno učenje, prevelike količine kave, kofein, prevelikega količine kofeina, slaba prehrana, nezdrava prehrana, hitra hrana, alkohol, štuk, all nighter, ponočevanje, učenje, učenje zadnjo noč, spanec, spanje
Danes si privošči pico, jutri pa solato s piščancem.

Premagaj slabe učne in spalne navade

Nasvet, ki ga dobivaš od učiteljev in staršev že od osnovne šole je, da se uči sproti. Toda če tega nisi zmogel v osnovni in srednji šoli, potem se ne slepi, tega zagotovo ne boš začel početi na faksu. Sta pa tako učenje vsak dan sproti, kot učenje noč prej, ekstrema. Najdi zlato sredino in se organiziraj glede na težavnost testa, izpita, predstavitve …

Celonočno učenje ti ne bo pomagalo iz preprostega razloga – vsaka dobro priučena informacija potrebuje nekaj ur spanca, da se ti zasidra v možgane. Poleg tega so raziskave dokazale, da premalo spanca na dolgi rok slabo vpliva na spomin. Spanje je pomembno, zato se z njim ne igraj, sploh ne za obveznosti, ki bi jih lahko storil prej.

Če imaš težave s vstajanjem in zamujanjem na jutranja predavanja, pa si lahko tukaj prebereš nekaj nasvetov, kako se zjutraj spraviti na faks.

faks, študent, študenti, študentsko življenje, slabe navade študentov, nezdrave navade študentov, kava, celonočno učenje, prevelike količine kave, kofein, prevelikega količine kofeina, slaba prehrana, nezdrava prehrana, hitra hrana, alkohol, štuk, all nighter, ponočevanje, učenje, učenje zadnjo noč, spanec, spanje
Zabava v klubih ne rabi vsakič vključevati alkohola.

Premagaj slabe prehranjevalne navade

Ne rabiš nehati piti kave, jesti hitre hrane in piti alkohola. Pomembno je samo, da njihovo količino omejiš. Sploh kava je namreč v normalnih količinah celo zdrava. Če imaš težak dan, si privošči še kakšno dodatno skodelico, ob normalnem dnevu pa spij samo eno ali dve in ne bo panike.

Prav tako od študentov nihče ne pričakuje, da bodo nehali jesti hitro hrano ali piti alkohol. Poskrbi samo, da boš pojedel tudi zadostno količino zdrave hrane. Namesto pice si danes naroči ribo. In ne pozabi pojesti svojega sadja in solate, ki so ti ga ponudniki hrane ravno iz tega razloga prisiljeni ponuditi. Glede alkohola pa ne pozabi, da ni treba, da vsaka zabava vsebuje prevelike količine alkohola. Daj jetrom premor, ki si ga verjetno zaslužijo.

 

Mojca KUPČIČ
Unsplash

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button