Zdravje

Pogovor o varni spolnosti in kontracepciji je zelo pomemben

Danes obeležujemo svetovni dan kontracepcije, ki je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih. Predvsem je pomembno več odprte komunikacije o varni spolnosti.

Zanesljiva zaščita pred nezaželeno nosečnostjo predstavlja pomemben vidik spolnega in reproduktivnega zdravja. Dober dostop do kontracepcije je ena izmed ključnih reproduktivnih pravic.

Če imaš pomisleke, težave ali zgolj vprašanja, se obrni na svojega ginekologa ali zdravnika, ki ti bosta o kontracepciji znala povedati več.

V zadnjih desetletjih se je uporaba zanesljive kontracepcije v Sloveniji pomembno povečala, kar se po ugotovitvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odraža tudi v upadu števila nezaželenih nosečnosti in s tem dovoljenih splavov.

Skrb za kontracepcijo je odgovornost obeh partnerjev, zato je zelo pomemben odkrit pogovor med njima o kontracepciji in skrbi za zanesljivo zaščito.

Spolno zdravje je eden najpomembnejših vidikov zdravega življenja žensk, a o njej veliko žensk nima dovolj znanja ter informacij. Največ informacij boš lahko dobila pri ginekologu, ki ti bo svetoval glede najbolj primerne izbire kontracepcije.

Obstaja ogromno vrst kontracepcije

Kontracepcija pomeni metodo za preprečevanje ali zmanjšanje verjetnosti zanositve, ne da bi se pri tem izognili spolnim odnosom. Obstajajo številne metode, ki bolj ali manj učinkovito preprečujejo zanositev. Po besedah ginekologov kontracepcijska tabletka predstavlja najvišji odstotek uporabe vseh metod zanesljive zaščite.

Naravne metode, kot so prekinitev spolnega odnosa, merjenje temperature in izračunavanje plodnih dni glede na dolžino menstrualnega cikla pa po njihovih opozorilih niso kontracepcija, ampak način spolnega vedenja.

Za preprečevanje nosečnosti se uporabljajo tudi mehanske metode. Na primer maternični vložek ali diafragma, ki preprečujejo, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem. Kondom poleg tega preprečuje tudi širjenje nalezljivih bolezni, kar pa ne velja za druge oblike kontracepcije.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button