Zdravje

Obstaja tudi telesna vadba za lene: preveri nekaj odličnih vaj

Te ob misli na telovadbo pred množico ljudi spreleti srh? Ali pa si preprosto preveč len, da bi se odpravil v fitnes? Telesna vadba ti nikakor ne bi smela biti odveč, zato preveri nekaj preprostih in zabavnih vadb, ki jih lahko delaš tudi na posebej lene dni.

Raztegovanje

Ko zjutraj odpreš oči, razgibaj tudi svoje telo. Še ko si v postelji, se lahko pošteno raztegneš in tako prebudiš vsako celico svojega telesa. Najprej iztegni roke in jih premikaj od ene strani proti drugi. Če ležiš na hrbtu, spodnjo polovico telesa drži pritisnjeno ob vzmetnico, trup pa nekoliko dvigni. To pozo zadrži nekaj sekund.

Dvigovanje nog

Ko še ležiš, naredi še nekaj ponovitev dviga nog. Vsako nogo posebej dviguj v zrak in naredi 50 ponovitev tako za levo kot za desno nogo. Kobacanje iz postelje bo po tem zagotovo občutno lažje.

Položaj strešice

Prav tako lahko dan začneš s preprostimi položaji joge. S položajem strešice boš raztegnil celotno telo, prav tako pa boš aktiviral svoje trebušne in ramenske mišice. Strešico začneš na kolenih, z rokami, ki so v širini ramen, na tleh pred njimi. Komolci naj bodo obrnjen proti nogam. Zadnjico dvigneš v zrak in s telesom oblikuješ strešico oz. narobe obrnjeno črko V. V tem položaju izteguj roke in noge, glavo pa potiskaj med roke.

zdravje, vaje, vadba, telovadba, položaji joge, plank, počepi, mišice, telo, hoja, tek
Med izvajanjem joga položajev se prepusti dihanju, ki naj vodi tvoje gibanje.

Plank ali po naše: deska

Plank je odlična nizkointenzivna vadba, ki okrepi celotno telo. Dlani in stopala počivajo na tleh, telo pa dvigneš od tal in z njim ustvariš ravno črto od glave do stopal. Če želiš, da je vaja nekoliko intenzivnejša, lahko narediš nižji plank, pri katerem bodo na tleh tudi tvoji komolci. Položaj zadrži vsaj eno minuto, ta vaja pa krepi moč trupa, ramen, nog in rok.

Počepi

Počepi so še ena klasična vadba, ki krepi trebušne mišice in mišice zadnjice. Vajo začni z nogami v širini bokov, zadnjico pa počasi spuščaj navzdol, kot da bi simuliral sedenje na stolu. Vajo ponovi dvajsetkrat in bodi pozoren, da tvoj hrbet ostane zravnan.

zdravje, vaje, vadba, telovadba, položaji joge, plank, počepi, mišice, telo, hoja, tek
Počepe lahko popestriš tudi z uporabo uteži.

Tek na mestu

Zadnje čase zelo priljubljena vadba je tudi tek (ali hoja) na mestu. Vaja ne zahteva posebne spretnosti, kaj kmalu pa pospeši srčni utrip. Po spletu prebrskaj za vodene vadbe in pripravi prijetno glasbo. Začni z dvema do tremi minutami teka ali hoje na mestu in dolžino vadbe sčasoma daljšaj.

Možnosti pa je v resnici nešteto

To je le nekaj izmed predlogov za telesno vadbo. Lahko se odločiš tudi za stare dobre trebušnjake, skoke jumping jacks, vadbo ob glasbi … Možnosti je res veliko, za dodatne ideje pa pobrskaj po spletu, kjer najdeš ogromno dobrih idej in nasvetov za njihovo izvedbo. Naj telesna vadba ne bo mučna, temveč samo zabaven način krepitve zdravja.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button